Microsoft има дълга и заплетена история с OpenAI, тъй като е инвестирала 13 милиарда долара в създателя на ChatGPT в рамките на дългосрочно партньорство. В естеството на сделката Microsoft използва моделите на стартъпа в своите корпоративни и потребителски продукти и е ексклузивен доставчик на облачни услуги на OpenAI.

Въпреки това технологичният гигант за първи път нарече партньора си "конкурент" в подадено във вторник заявление до Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ.

В годишния отчет на Microsoft OpenAI се присъединява към дългия списък с конкуренти в областта на изкуствения интелект, наред с Anthropic, Amazon и Meta. Ръководеният от Сам Алтман стартъп също така беше включен в списъка на Google като конкурент на Microsoft в областта на търсенето, благодарение на новата функция SearchGPT, обявена миналата седмица.

Възможно е Мicrosoft да се опитва да промени разказа за отношенията си с OpenAI в светлината на антитръстовите опасения - в момента Федералната комисия за защита на конкуренцията (FTC) разглежда тези партньорства, заедно с други подобни инвестиции в AI стартъпи, посочва TechCrunch.

Наскоро технологичният гигант се съгласи да се откаже от мястото си на наблюдател в борда на OpenAI. Това се случи след скандал миналата есен, когато бордът на стартъпа за кратко уволни Сам Алтман, което накара главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела да предложи на него и на други топ изпълнителни директори работа.

Въпреки това корпорациите често използват Комисията по ценните книжа и борсите, за да отправят предпазливи предупреждения към инвеститорите.

Партньорите и конкурентите със сигурност не са взаимно изключващи се титли в Силициевата долина. През 2000 г. доминиращата по това време търсачка Yahoo обяви споразумение, в което позволи резултатите от търсенето в Google да се появяват на нейната уебстраница. Двете компании бяха партньори в продължение на няколко години, докато Google не изяде обяда на Yahoo и не се превърна в неофициалния, но доминиращ браузър.

Смяната на властта в технологичния сектор има достатъчно история, за да се предположи, че отношенията между Microsoft и OpenAI ще се развият по подобен начин. Независимо от това, технологичният гигант не слага всичките си яйца в една кошница.

През март Microsoft нае съоснователите на струващия милиарди долари стартъп Inflection AI - Мустафа Сюлейман и Карен Симонян, да ръководят новото ѝ подразделение за изкуствен интелект. Доставчикът на облачни услуги инвестира значителни средства в Microsoft Copilot и изгражда бъдеще, което е напълно отделно от OpenAI.