Инвеститорите са все по-загрижени, че американските технологични мегакомпании харчат твърде много за изкуствен интелект, смятат стратезите на Goldman Sachs.

Компаниите, които анализаторите наричат "хиперскейлъри" - като Amazon, Meta, Microsoft и Alphabet, са отделили около $357 млрд. за капиталови разходи, както и за научноизследователска и развойна дейност през изминалата година, по данни на банката.

Значителна част от тези средства e отделенa за изкуствен интелект и представлява почти една четвърт от общия размер на капиталовите разходи и научното финансиране на компаниите в S&P 500.

"От днешните хиперскейлъри в крайна сметка ще се изисква да докажат, че от техните инвестиции ще бъдат генерирани приходи и печалби", пише вицепрезидентът на Goldman Sachs Райън Хамънд в бележка, цитирана от Yahoo Finance.

"Ранните признаци, че това може и да не се получи, би довело до понижаване на оценката им."

На този фон се очаква Amazon да изразходи още $63 млрд. за технологията през тази година, което е увеличение спрямо $53 млрд. през 2023 г., пише Bloomberg. Meta и собственикът на Google - Alphabet, също ще инвестират рекордни суми през 2024 г.

Шумът около изкуствения интелект задвижи американските акции до рекордно високи нива през тази година, като Nvidia е сред най-големите бенефициери на търговията.

Инвеститорите като цяло очакват, че AI манията ще остане ключова характеристика на ралито и през втората половина на годината, въпреки че някои залагат на сектори като комуналните услуги, които да водят печалбите през останалата част от 2024 г.

Охлаждането на инфлацията в САЩ предизвика теории за ротация на фондовия пазар, тъй като в четвъртък инвеститорите намалиха залозите си върху големите технологични лидери и се насочиха към изоставащите - от индустриалните до малките компании. Индексът Russell 2000, обхващащ акциите с малка капитализация, който само преди дни беше без промяна за 2024 г., отбеляза седмично увеличение от 6% - най-доброто му 5-дневно представяне от ноември 2023 г.

Секторът на недвижимите имоти, най-зле представящият се в S&P 500 тази година, също се повиши, приключвайки седмицата с 4,4% нагоре, въпреки че е единственият сегмент на широкия индекс, който е все още остава надолу за годината.

Това индикира, че някои инвеститори, опасяващи се от AI пазарен балон, виждат причина да приветстват промяната в лидерството, тъй като зависимостта на пазара от шепа технологични акции прави ралито уязвимо.

Докато производителите ускоряват технологичните си залози, Goldman Sachs посочва, че настоящите разходи за АI "все още бледнеят в сравнение" с нивата на инвестиции, по време на dot-com срива. В разгара на технологичния балон в началото на хилядолетието групата на технологичните, медийните и телекомуникационните акции е изразходвала повече от 100% от паричните потоци от дейността за капиталови разходи и R&D, посочва Хамънд. Според него общите разходи днес възлизат на 72%.