Охлаждането на инфлацията в САЩ предизвика яростна ротация на фондовия пазар, тъй като инвеститорите намалиха залозите си върху големите технологични лидери и се насочиха към изоставащите - от индустриалните до малките компании.

Ротацията започна, след като данните показаха, че инфлацията в САЩ намалява. Индексът на потребителските цени се повишил с 3% спрямо година по-рано - малко по-малко от прогнозите на икономистите.

Доказателствата за облекчаване на инфлацията дойдоха, след като председателят на Фед Джером Пауъл се изказа по-меко относно сегашната рестриктивна парична политика на централните банкери и даде надежди, че те ще се насочат към понижаване на лихвите на заседанието си през септември.

Нарастващата сигурност, че разхлабвнето на паричната политика на Фед е близо, предизвика нахлуване в онези ъгли на пазара, които биха могли да се възползват от падащите лихви, обобщава The Wall Street Journal.

Индексът Russell 2000, обхващащ акциите с малка капитализация, който само преди дни беше без промяна за 2024 г., скочи с 3,6%, отбелязвайки най-добрия си ден от ноември 2023 г. Секторът на недвижимите имоти, най-зле представящият се в S&P 500 тази година, скочи с 2,7%, а комуналните услуги и индустриалните групи напреднаха съответно с 1,8% и 1,3%.

В същото време технологичните компании с мегакапитализация, които задвижиха пазара до рекорди, се сринаха след новините. Пазарната стойност на членовете на т. нар. Великолепна седморка регистрира общо 597,5 милиарда долара загуба - най-голямата за един ден от февруари 2022 г., според пазарните данни на Dow Jones.

Производителят на чипове Nvidia се понижи с 5,6%, а компанията майка на Facebook Meta Platforms загуби 4,1%. Alphabet, Amazon.com, Apple и Microsoft се понижиха с по над 2%. Tesla отстъпи с 8,4%, прекъсвайки поредица от 11 печеливши сесии, след като Bloomberg News съобщи, че компанията отлага плановете си да представи своето роботакси.

„Много от тези имена се представиха много силно през първата половина на годината, но наблюдаваме известно задържане на търсенето им от страна на инвеститорите с цел повече диверсификация към сектори, които бяха по-малко обичани в първите 6 месеца на 2024 г“, казва пред WSJ Шинейд Колтън Грант, главен инвестиционен директор в BNY Wealth

Спадът на най-големите акции на пазара тласна S&P 500 надолу с 0,9%, слагайки край на поредица от шест рекордни затваряния. Технологичният Nasdaq Composite отстъпи с 2% в най-лошия си ден от април.

Dow Jones Industrial Average, който не включва всички големи технологични акции, се противопостави на тенденцията, като се покачи с 0,1%, или около 32 пункта.

В Европа фондовите пазари затвориха на положителна територия в четвъртък, като паневропейският Stoxx 600 отчете повишение от 0,65%.

Като показател за драматичното разминаване в рамките на пазара, Russell 2000 отбеляза най-голямата си преднина за един ден пред Nasdaq Composite, според данни от 1986 г., проследявани от Dow Jones. Малките компании са склонни да емитират повече дългове с плаваща лихва, отколкото техните по-големи колеги, което прави групата особено чувствителна към промените в лихвените проценти.

Сред акциите с малка капитализация, които се покачиха, са Victoria’s Secret, спечелила 6,1%, собственикът на Outback Steakhouse Bloomin’ Brands се повиши със 7,1%, а компанията за кемпери Winnebago Industries добави 6,7%.

В рамките на S&P 500 строителните компании D.R. Horton и Lennar напреднаха съответно със 7,3% и 6,9%. Акциите на Deere поскъпнаха с 2,9%, а тези на Public Storage се повишиха с 3,2%.

Нарастващата сигурност, че спадът на лихвите е близо, доведе до реакция и на дълговите пазари, като доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ спадна до 4,192% от 4,280% в сряда. Доходността пада, когато цените на облигациите растат.

Въпреки че спадът на големите технологични акции означава ден надолу за S&P 500 и Nasdaq, някои инвеститори виждат причина да приветстват промяната в лидерството, тъй като отдавна се притесняват, че зависимостта на пазара от шепа технологични акции прави ралито уязвимо.

„Ротацията е жизнената сила на бичия пазар“, посочва пред WSJ Джейми Кокс, управляващ партньор на Harris Financial Group. „Това е страхотна новина.“

S&P 500 вече е нагоре със 17% за 2024 г., а Nasdaq Composite е напреднал с 22%.