Microsoft ще се откаже от мястото си на наблюдател в борда на OpenAI.

Късно във вторник заместник-главният юрисконсулт на технологичния гигант Кийт Доливър е адресирал писмо до компанията на Сам Алтман, в което се казва, че тази позиция е дала възможност за вникване в дейността на борда, без да се нарушава неговата независимост.

Но в писмото, видяно от CNBC, се добавя, че мястото вече не е необходимо, тъй като Microsoft е "свидетел на значителен напредък от новосформирания борд".

Решението на компанията идва на фона на съобщението от Европейската комисия, че Microsoft може да бъде изправена пред антитръстово разследване във връзка с пазарите на виртуална реалност и генеративен изкуствен интелект.

ЕК, която е изпълнителен орган на ЕС, заяви през януари, че "разглежда някои от споразуменията, сключени между големи участници на дигиталния пазар и разработчици и доставчици на генеративен изкуствен интелект", и посочи връзката между Microsoft и OpenAI като конкретна сделка, която ще се проучва.

Европейските регулатори заключават, че мястото на наблюдател не променя независимостта на OpenAI, но се търсят допълнителни мнения на трети страни за сделката. Британският орган за защита на конкуренцията и пазарите все още има опасения, допълва CNBC.

Microsoft зае място в борда на OpenAI без право на глас през ноември миналата година в опит да потуши някои от въпросите за интереса към стартъпа след бурния период, през който главният изпълнителен директор Сам Алтман беше уволнен, а след това бързо възстановен на поста.

В бележка до служителите тогава Алтман заяви, че OpenAI "е направила правилния избор да си партнира с Microsoft и съм развълнуван, че новият борд ще ги включи като наблюдатели без право на глас".

OpenAI се превърна в един от най-горещите стартъпи в световен мащаб, след пускането на чатбота с изкуствен интелект ChatGPT в края на 2022 г.

Microsoft е вложила милиарди долари в стартъпа, като се съобщава, че общата инвестиция до момента е набъбнала до 13 млрд. долара.

Технологичният гигант на практика се превърна в лидер в стремежа към създаване на модели на изкуствен интелект, като се има предвид инвестицията и партньорството му с OpenAI, допълва CNBC.