Microsoft е нарушила антитръстовите правила на ЕС, като е обвързала своята платформа за видеоконференции Teams с продуктите си Office 365 и Microsoft 365.

Това заявиха от Европейската комисия, цитирани от Euronews. Днешният предварителен резултат от разследването, започнато през юли миналата година, показва, че американският технологичен гигант има господстващо положение в световен мащаб на пазара на софтуер, хостван върху облачна инфраструктура по избор на доставчика (наричан софтуер като услуга или Saas).

Комисията се опасява, че свързвайки Teams с основните си софтуерни приложения от април 2019 г., Microsoft ограничава конкуренцията на пазара.

"ЕК е загрижена, че Microsoft може да е предоставил на Teams предимство при разпространението, като не е предоставил на клиентите избор дали да придобият достъп до Teams, когато се абонират за своите SaaS приложения за производителност", се казва в изявлението.

От ЕК допълват, че като е ограничила оперативността между офертите, компанията може да е попречила на съперниците да се конкурират, което би могло да доведе до неблагоприятно положение на клиентите.

След като Комисията започна проверката миналата година, Microsoft въведе промени в начина на разпространение на Teams, като раздели двете програми.

Предварителните констатации на изпълнителния орган на ЕС обаче показват, че тези промени не са достатъчни, за да се отговори на опасенията и са необходими повече промени в поведението на Microsoft, за да се възстанови конкуренцията.

Изложението на възраженията не предопределя резултата от разследването. Засегнатите страни вече могат да отговорят писмено и да поискат устно изслушване, за да представят своите коментари по случая.

На кръгла маса в Брюксел в началото на юни Брад Смит, заместник-председател и президент на Microsoft, заяви, че очаква промените, направени от компанията, да не са достатъчни. Той заяви, че въпреки многото усилия за решаване на проблема, "изглежда очевидно, че работата ни все още не е приключила".

В изявление за Euronews днес Смит отговори: "След като отделихме екипите и предприехме първоначални стъпки за оперативна съвместимост, оценяваме допълнителната яснота, предоставена днес, и ще работим за намиране на решения, за да отговорим на оставащите опасения на ЕК."

Антитръстовото разследване на изпълнителния орган на ЕС е свързано с жалба от 2020 г. от комуникационната платформа Slack, която сега е собственост на Salesforce.