Днес започва най-голямата годишна конференция на Microsoft за разработчици - Build, но още вчера компанията представи основните си иновации, на които ще разчита да я изстрелят пред конкуренцията ѝ на претъпкания технологичен пазар. В рамките на предварителното събитие технологичният гигант направи някои важни съобщения в областта на AI и новите модели от семейството си персонални компютри Surface.

Визията на Microsoft за обединение на двете направления се оформя с персоналните компютри Copilot+, които са проектирани да изпълняват много генеративни процеси с изкуствен интелект локално, а не в облака. Наред с нейните собствени системи Surface, които ще приемат този формат, няколко други производители също създават компютри Copilot+. Освен това компанията описа подробно някои от предстоящите нови AI функции на Windows 11.

Engadget представя всичко най-важно от предварителното събитие на технологичния гигант, което повечето анализатори обявиха за по-важно дори от самата конференция Build.

Персонални компютри Copilot+

Голямата новина от това предварително събитие е визията на Microsoft за персонални компютри, ориентирани към изкуствения интелект - Copilot+.

За да се класифицира като Copilot+ PC, една система ще трябва да има производителност на невронния процесор (NPU) от поне 40 TOPs (трилиони операции в секунда) и да има минимум 16 GB RAM и 256 GB памет. Това е необходимо, за да може компютърът да изпълнява генеративни процеси на изкуствен интелект локално, а не чрез облака. Тази стратегия вече е част от мобилния свят, като беше представена в някои скорошни флагмански смартфони като устройствата Google Pixel.

Microsoft твърди, че е преосмислила изцяло компютъра с Windows, за да създаде нова инфраструктура, която съчетава CPU, GPU и NPU. Тя работи с няколко партньора, за да осъществи това, включително с производителите на чипове AMD, Intel и Qualcomm, както и с различни производители на лаптопи.

Технологичният гигант твърди, че персоналните компютри Copilot+ са с 58% по-бързи от MacBook Air, задвижвани от M3. Системите ще могат да изпълняват локално десетки мултимодални малки езикови модели, които ще захранват функции като новото самостоятелно приложение Copilot.

Нови модели Surface

Преди няколко месеца Microsoft представи нови устройства Surface, насочени към бизнеса, а сега най-новите потребителски модели са съвсем близо до пазара. Разбира се, това са едни от първите компютри от типа Copilot+.

Новият Surface Laptop е с по-тънки рамки и чипсет Snapdragon X Elite на Qualcomm. Той се предлага в 13,8-инчов и 15-инчов размер. Microsoft твърди, че е с над 86% по-бърз от последното поколение Surface Laptop 5 и се предлага с до 32 GB RAM и до 1 TB SSD памет.

Преминаването към архитектура Arm би трябвало да помогне лаптопът да стане по-енергийно ефективен. Технологичният гигант твърди, че 15-инчовият модел ще работи до 22 часа с едно зареждане при локално възпроизвеждане на видеоклипове и до 15 часа при активно сърфиране в интернет. Цената на Surface Laptop започва от 999 долара и ще бъде наличен за поръчки на 18 юни.

В същото време Surface Pro за първи път ще разполага с елегантен OLED дисплей. Твърди се, че той е с 90% по-бърз от предишното поколение и предлага до 14 часа локално възпроизвеждане на видео с едно зареждане. За съжаление единствените портове, които ще има, са два USB-C.

Версията с LCD екран започва от 1000 долара и се предлага с чип Snapdragon X Plus, 256 GB памет и 16 GB RAM. Снабден с OLED дисплей, новият лаптоп се оскъпява и започва от 1500 долара. Потребителите, които искат физическа клавиатура, ще трябва да си я закупят отделно. Новата клавиатура Flex Keyboard струва 350 или 450 долара, когато към нея е включена писалката Surface Pen.

Лаптопи от трети страни

Производителите на оригинално оборудване от трети страни също се присъединяват към концепцията Copilot+. Samsung, ASUS, Lenovo, Acer и Dell са сред тези, които вече разкриха първите си модели.

HP също има няколко такива под формата на Omnibook X и Elitebook Ultra. Компанията също така се възползва от възможността да ребрандира своите системи под един бранд, наречен Omni, което слага край на сериите Spectre, Pavilion и Envy.

HP е направила малка крачка назад по отношение на естетиката на дизайна. Въпреки че има жак за слушалки, конфигурацията от два порта USB-C и един USB-A може да не е достатъчна за нуждите на всички потребители. Междувременно Omnibook X работи със Snapdragon X Elite и HP твърди, че може да издържа до 26 часа с едно зареждане, докато възпроизвежда локално видео.

Цената на Omnibook X започва от 1200 долара за модел с 1 TB памет, докато Elitebook Ultra струва поне 1700 долара. И двата ще бъдат в търговската мрежа от 18 юни.

Windows 11, преработен за Arm

Тъй като чиповете на Qualcomm използват архитектурата Arm, това, разбира се, означава, че Microsoft променя Windows 11.

Предимствата на чиповете на Qualcomm са ясни - като цяло те предлагат подобрения по отношение на ефективността, разходите и живота на батерията. Но предишните опити на Microsoft да накара Arm-базирания Windows да се превърне в хит не се увенчаха с успех и през 2022 г. задвижвания от Arm Surface Pro 9 претърпя своеобразно фиаско. Оттогава технологичният гигант разполагаше с няколко години, така че може би най-накрая се е научил как да се възползва максимално от Arm.

Това се потвърждава от факта, че компанията е преработила Windows 11 с оглед на AI и Arm. Приложенията за изкуствен интелект вече са вградени директно в операционната система. Windows 11 получава ново ядро и компилатор, както и емулатор, наречен Prism, за стартиране на x86 и x64 приложения. Твърди се, че Prism е с 20% по-бърз от предишния емулатор на Microsoft.

Що се отнася до приложенията, които ще работят на Arm-базираната операционна система Windows 11, след като компютрите Copilot+ започнат да се доставят следващия месец, те, разбира се, включват целия основен софтуер на Microsoft. Приложенията на трети страни, включително Chrome, Spotify, Zoom, WhatsApp, Blender, Affinity Suite, DaVinci Resolve и много от тези на Adobe, също ще работят без проблеми на Arm.

Характеристики на Copilot+

И така, след всичко казано дотук, какво точно могат да правят потребителите с тези модерни нови машини?

Основната функция на компютрите Copilot+ се нарича Recall и е нещо като усъвършенствана версия на Timeline от Windows 10. Идеята е тя да помогне на потребителите да намерят нещо, с което са се занимавали на компютъра си в даден момент в миналото, като използват подкани на естествен език. Така че, ако не можете да си спомните много подробности за хубав шарен пуловер, който сте видели в интернет преди месеци, и се чудите дали да не си го купите, можете да опишете предмета с помощта на текст или глас и Recall ще ви го намери.

Инструментът може също така да използва имейли, документи и теми от чатове, за да намери търсената информация. Microsoft твърди, че данните, които Recall разглежда, са ситуирани на самото устройство и няма да бъдат използвани за обучение на моделите на изкуствения интелект в интернет.

Microsoft подобрява и самия асистент Copilot с преработено приложение, което може да бъде разположено като странична лента, самостоятелен прозорец или да бъде отворено на цял екран. Ако потребителят иска да попита асистента за нещо, той може просто да хване с мишката даден файл и да го постави в прозореца на приложението.

Cocreator е налична от известно време за определени потребители, но сега Microsoft вкарва тази функция в Microsoft Paint за всички.

Технологичният гигант представи и собствена технология за увеличаване на мащаба на игрите. По подобие на сходни решения като DLSS на NVIDIA, Auto Super Resolution използва изкуствен интелект, за да увеличи мащаба на графиката и да повиши честотата на опресняване, без да намалява производителността.