В днешно време почти всяка голяма технологична компания се моли пред олтара на изкуствения интелект, за добро или лошо. На неотдавнашната конференция за разработчици I/O на Google, например, преобладаваха функциите на изкуствения интелект като асистентът Project Astra, който изглежда като жив. Малко преди това OpenAI дебютира с GPT 4o - безплатен разговорен модел, който е обезпокоително кокетен.

Следващото голямо събитие в технологичния свят е конференцията за разработчици на Microsoft - Build 2024, която започва идната седмица в Сиатъл. Обикновено тя е празник на отдадеността на Microsoft към производителността, примесен с малко кодиране на сцената, което да развълнува тълпата разработчици. Но тази година компанията се подготвя да направи още няколко огромни стъпки в областта именно на изкуствения интелект, след като в началото на 2023 г. дебютира Bing Chat, задвижван от ChatGPT. Като се има предвид това, заедно със слуховете за нов хардуер за серията персонални компютри Surface, Build 2024 може да се окаже едно от най-важните събития, които гигантът е провеждал някога.

Но преди официалния старт на Build технологичният гигант организира демонстрация на нови Surface и AI в Windows 11 на 20 май. Конференцията започва ден по-късно, на 21 май, но според много анализатори първото събитие се очертава да бъде по-влиятелното от двете - слуховете твърдят, че там ще бъдат показани някои от първите системи с базирания на Arm чип Snapdragon X Elite на Qualcomm, както и нови функции, които ще се появят в следващата голяма актуализация на Windows 11.

Това не означава, че всичко е розово за производителя на Windows. Build 2024 е моментът, в който ще видим дали изкуственият интелект ще окрили или ще разбие Microsoft. Дали милиардите средства за проектите OpenAI и Copilot действително ще се отплатят с полезни инструменти за потребителите? Или стремежът към изкуствен интелект и легендарната идея за „общ изкуствен интелект“ са по същество глупави, тъй като правят компютрите по-непрозрачни и потенциално ненадеждни?

Engadget прави анализ на очакваното по време на Build 2024:

Нов хардуер на Surface

Въпреки че Microsoft пусна актуализации на семейството Surface по-рано тази пролет, тези машини бяха предназначени по-скоро за корпоративни клиенти, така че не са достъпни за закупуване в обикновените магазини за търговия на дребно. Говорител на Microsoft посочи тогава, че компанията „абсолютно остава ангажирана с потребителските устройства“ и че анонсът с търговска насоченост е „само първата част от тези усилия“.

Очаква се предстоящото обновяване на потребителските компютри на компанията да се състои от нови 13 и 15-инчови модели Surface Laptop 6 с по-тънки рамки, по-големи тракпади, подобрен избор на портове и споменатия по-горе чип X Elite. Има голяма вероятност на представянето на 20 май да бъде показана и Arm-базирана версия на Surface Pro 10, която ще има дизайн, подобен на излезлия през март бизнес модел, но с обновени аксесоари, включително Type Cover със специален клавиш Copilot. Според The Verge Microsoft е уверена, че тези нови системи могат да надминат MacBook Air на Apple с M3 по скорост и производителност на изкуствения интелект.

Съобщава се също така, че компанията е обновила емулацията за x86 софтуер в своята Arm-базирана версия на Windows 11. Това е добре, тъй като лошата емулация беше една от основните причини, поради които много потребители намразиха Surface Pro 9 5G - объркваща система, задвижвана от SQ3 Arm чипа на Microsoft. Този мобилен процесор беше базиран на Snapdragon 8cx Gen 3 на Qualcomm, който по това време не се беше доказал в лаптопите.

Използването на Surface Pro 9 5G, на свой ред, беше толкова разочароващо, че много потребители се почувстваха наистина изумени, че Microsoft го продава като „Pro“ устройство. Така че анализаторите остават скептични по отношение на невероятното повишаване на производителността от поредната партида чипове Qualcomm Arm.

Също така ще бъде интересно да се види дали новите потребителски устройства на Microsoft ще изглеждат по-различно от корпоративните си аналози, които по същество бяха просто корпусите на Surface Pro 9 и Laptop 5 с нови чипове. Ако Microsoft действително залага на мобилни чипове за своите потребителски Surface, има възможност за цялостно преосмисляне на дизайна, точно както Apple префасонира цялата си линия лаптопи около чиповете от серията M.

AI Explorer

Освен актуализирания хардуер, едно от най-големите подобрения на тези нови Surfaces би трябвало да бъде значително подобрената производителност на изкуствения интелект и машинното обучение в устройствата благодарение на чипа Snapdragon X Elite, който може да осигури до 45 TOPS (трилиони операции в секунда) от своя невронен процесор (NPU). Това е от ключово значение, тъй като Microsoft вече заяви, че компютрите ще се нуждаят от поне 40 TOPS, за да могат да изпълняват локално функциите на Windows AI. Това води до някои от допълненията, които ще се появят в следващата основна версия на операционната система на Microsoft, включително нещо, което компанията нарича AI Explorer, разширени ефекти на Studio и др.

Според Windows Central AI Explorer ще бъде универсален термин на Microsoft, който обхваща редица функции, базирани на машинно обучение. Очаква се това да включва обновен инструмент за търсене, който позволява на потребителите да търсят всичко - от уебсайтове до файлове - чрез въвеждане на команди на естествен език. Възможно е да има и нова времева линия, която ще позволи на потребителите да превъртат назад всичко, което са правили наскоро на компютъра си, както и добавяне на контекстуални предложения, които се появяват въз основа на това, което разглеждат в момента.

В същото време, надграждайки някои от функциите на Copilot, които се появиха по-рано, изглежда Microsoft планира да добави поддръжка на инструменти като надписи на живо, разширени ефекти на Studio (включително филтри в реално време) и локални генеративни инструменти на AI, които могат да помогнат за създаването на снимки и друго съдържание на място.

По-интелигентни и по-локални Copilot

Microsoft иска да има AI Copilot във всичко. Компанията за първи път стартира Github Copilot през 2021 г. като начин да позволи на програмистите да използват AI, за да се справят с обикновените задачи за кодиране. На този етап вече всички инструменти на компанията с AI също са ребрандирани като Microsoft Copilot (това включва Bing Chat и Microsoft 365 Copilot за приложения за продуктивност). С Copilot Pro, месечно предложение за 20 долара, пуснато по-рано тази година, компанията осигурява достъп до най-новите GPT модели от OpenAI, както и други премиум функции.

Но все пак има един недостатък на всички инструменти Copilot на Microsoft: Те изискват интернет връзка. Много малко работа всъщност се извършва локално, на самото устройство. Това обаче може скоро да се промени, тъй като Intel потвърди, че Microsoft вече работи по начини Copilot да бъде изцяло базиран в работната станция. Това означава, че може да е в състояние да отговаря по-бързо на по-прости въпроси, като например основни математически изчисления или запитвания за файловете в системата, без изобщо да се свързва с интернет. Към днешна дата, колкото и впечатляващ да е асистентът с изкуствен интелект на Microsoft, обикновено му трябват няколко секунди, за да отговори на потребителските запитвания.

Допълнително от Microsoft

След обявяването на всички нови хардуерни и софтуерни продукти Build е позиционирана така, че да помогне на разработчиците да положат още повече основи за по-добра поддръжка на тези нови функции на AI и разширения Copilot. Microsoft вече подшушна неща като Copilot в Edge и Copilot Plugins за 365 приложения, така че сега се очаква повече информация как ще работят те.

Програмата на събитието показва, че то ще има огромен фокус върху всичко, свързано с AI.

Какво още да очакваме?

Макар че Microsoft със сигурност ще привлече много внимание, важно е да се спомене, че технологичният гигант няма да е единственият производител, който ще излезе с нови компютри с изкуствен интелект. Това е така, защото наред с обновените Surfaces очакванията са да бъдат показани и цял куп други лаптопи със Snapdragon X Elite Chip на Qualcomm (или евентуално X Plus) от други големи производители като Dell, Lenovo и др.

В заключение, трябва да се признае, че след интензивния фокус, който Google постави върху изкуствения интелект на I/O 2024, последното нещо, за което хората може да искат да чуят, е още повече изкуствен интелект. Но на този етап, подобно на повечето си конкуренти, Microsoft залага много на машинното обучение, за да развие и разшири възможностите на персоналните компютри с Windows.