Microsoft насърчава стотици служители на своите базирани в Китай звена за облачни изчисления и изкуствен интелект да обмислят прехвърляне извън страната, докато напрежението между Вашингтон и Пекин около критичната технология нараства, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

На тези служители, предимно инженери с китайско гражданство, наскоро е предложена възможността да се прехвърлят в САЩ, Ирландия, Австралия и Нова Зеландия, казват източниците на WSJ. Компанията се е обърнала към 700-800 души, които се занимават с машинно обучение и друга работа, свързана с облачните изчисления.

Ходът на една от най-големите американски компании за облачни изчисления и AI идва в момент, в който администрацията на Байдън се стреми да постави по-строги ограничения на способността на Китай да развива най-съвременните AI технологии. Белият дом обмисля нови правила, които ще изискват Microsoft и други американски компании за облачни изчисления да получат лицензи, преди да дадат на китайските клиенти достъп до AI чипове.

Предложението за преместване към китайските служители е направено по-рано тази седмица.

Говорител на Microsoft казва пред WSJ, че предоставянето на вътрешни възможности на работещите е част от глобалната стратегия на компанията и признава, че тя е споделила опцията за преместване с група служители, която не е задължителна. Компанията остава ангажирана с региона и ще продължи да работи в Китай, казва още говорителят.

Microsoft има близо 7000 инженери в своята група за изследвания и развитие в Азиатско-тихоокеанския регион, като повечето са базирани в Китай.

Китайските екипи на звената за облачен бизнес и AI участват в глобалната научноизследователска и развойна дейност на Microsoft, свързана с нейните основни продукти.