В четвъртък Microsoft стана обект на антитръстово разследване на ЕС заради обвързването на приложението за чат и видео Teams с продукта Office, което я излага на риск от огромна глоба, съобщава Reuters.

Американският технологичен гигант е натрупал 2,2 млрд. евро под формата на антитръстови глоби в ЕС през предходното десетилетие за практики, нарушаващи правилата на блока за конкуренцията, включително обвързване или комбиниране на два или повече продукта.

Оттогава насам компанията се стреми да се съобразява в значително по-голяма степен с Европейската комисия, която започва последното си разследване срещу технологичния гигант след жалба от страна на притежаваното от Salesforce приложение за бизнес комуникации Slack през 2020 г. и след като предложението на американския технологичен гигант за корективни мерки не успя да отговори на опасенията на правоприлагащия орган на ЕС в областта на конкуренцията.

Възходът и падението на SkypeДори и подкрепен от най-голямата софтуерна компания в света, Skype изпада в криза
Европейският регулатор, отговарящ за конкуренцията е загрижен, че Microsoft може да злоупотребява с пазарната си позиция в областта на софтуера за производителност, като ограничава конкуренцията на европейския пазар на продукти за комуникация и сътрудничество.

"Инструментите за дистанционна комуникация и сътрудничество като Teams станаха незаменими за много предприятия в Европа. Ето защо трябва да гарантираме, че пазарите на тези продукти остават конкурентни и компаниите са свободни да избират продуктите, които най-добре отговарят на техните нужди", се казва в изявление на ръководителя на антитръстовия орган на ЕС Маргрете Вестагер.

По-рано този месец Reuters съобщи, че антитръстовият орган на ЕС е напът да започне проверка, след като Microsoft е отказалa да предложи по-голямо намаление на цените на своя Office без Teams.

Европейската комисия се надява, че разликата в цените на Office с Teams и Office без приложението ще осигури равнопоставеност с конкурентите и ще даде на потребителите по-голям избор.

Миналата седмица германският конкурент на технологичния гигант alfaview подаде жалба до ЕК, подобна на тази на Slack.