Екскомисарят на ЕК за политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестагер обяви, че ще изпрати на Microsoft и OpenAI последващи въпроси съгласно антитръстовите правила, "за да разбере дали някои клаузи за изключителност биха могли да имат отрицателен ефект върху конкурентите им", съобщава Mobile World Live.

Запитан за коментар, представител на Microsoft казва, че компанията е "готова да отговори на всички допълнителни въпроси, които Европейската комисия може да има".

Антитръстовият регулатор изпраща и искания за информация, "за да разбере по-добре ефектите от споразумението на Google със Samsung за предварително инсталиране на малкия модел Gemini nano на определени устройства на производителя".

През април ЕК стигна до заключението, че инвестицията на Microsoft в OpenAI на стойност 13 млрд. долара не нарушава правилата на Европейския съюз за сливанията, тъй като първата компания не е придобила контрол над втората.

"Оценяваме задълбочения преглед на Европейската комисия и нейното заключение, че инвестицията и партньорството на Microsoft с OpenAI не дава на Microsoft контрол върху компанията", заявиха тогава от технологичния гигант.

По думите на Вестагер сега обаче ЕК "ще продължи да следи отношенията между всички ключови играчи в този бързо развиващ се сектор, включително Microsoft и OpenAI". Тя акцентира, че ЕК е загрижена и за това, че партньорствата на големите технологични компании в областта на AI могат да затруднят достъпа на по-малките разработчици до потребителите, поради което иска допълнителна информация от Google за партньорството на компанията със Samsung.

Според Вестагер комисията също така наблюдава "придобиванията", при които дадена компания поглъща друга основно заради нейните служители, посочвайки като пример сделката на Microsoft и Inflection AI.

"Комерсиализацията на изкуствения интелект и неговите мощни инструменти ще бъде водена от няколко компании, които вече имат голяма пазарна сила", казва Вестагер. "Затова оставаме бдителни."