Apple има "много сериозни" проблеми съгласно широкообхватните правила на Европейския съюз, насочени към ограничаване на големите технологии.

Това заяви пред CNBC европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, след като беше съобщено, че регулаторите подготвят обвинения срещу производителя на iPhone.

През март Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, започна разследване срещу Apple, Alphabet и Meta, съгласно мащабното технологично законодателство Digital Markets Act (DMA), което започна да се прилага тази година.

Разследването включваше опасения относно Apple, включително дали технологичният гигант блокира компаниите да информират потребителите си за по-евтини варианти на продукти или за абонаменти извън App Store.

"Имаме редица проблеми с Apple, намирам ги за много сериозни. Бях изненадана, че има такива подозрения за неспазване на изискванията от страна на Apple", допълни още Вестагер пред CNBC.

Apple не отговори на отправеното запитване за коментар.

"Apple" са важна компания, защото успешният бизнес се случва чрез App Store, чрез платежни механизми, така че, ще приложим закона със същия най-висок приоритет, както при всеки друг бизнес.", посочи еврокомисарят.

Вестагер добави, че заключенията от проверката ще бъдат оповестени "надявам се скоро".

Миналата седмица Financial Times съобщи, че Брюксел е на път да повдигне обвинения на Apple по силата на DMA, позовавайки се на трима източници, запознати отблизо с разследването.

Според FT обвиненията ще бъдат предварителни и Apple може да предприеме действия, за да разсее опасенията на регулаторите. CNBC не е могла да потвърди независимо информация.

Ако се установи, че е нарушила правилата на DMA, Apple може да бъде глобена с до 10% от общия годишен оборот на компанията в световен мащаб.

По време на 10-годишния си мандат като комисар на ЕС по въпросите на конкуренцията Вестагер превърна в свой приоритет ограничаването на влиянието на големите технологични компании като начин за изравняване на условията на конкуренция в 27-членния блок.

Тя ръководеше някои от най-големите разследвания на технологични гиганти като Alphabet, компанията майка на Google, и дори им наложи глоби за милиарди долари.

В момента, въпреки че се подготвя да напусне поста си, тя продължава редица разследвания, включително антитръстово разследване на включването на приложението за видео и чат Teams в пакета на Microsoft с други продукти от Office пакета.

Коментирайки края на мандата си като еврокомисар, Вестагер заяви, че очаква с нетърпение да си почине.

"Е, може би ще поспя около месец, защото това бяха 10 години свръхнатоварване. Очаквам с нетърпение да отворя нова глава.", допълни тя.