Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разследва неотдавнашната сделка на Microsoft със AI стартъпа Inflection, разкриват източници, запознати с въпроса, пред CNN. Това е знак, че антитръстовите регулатори в САЩ засилват контрола върху бързо развиващата се индустрия на изкуствения интелект.

През март Microsoft обяви, че е наела съоснователите на Inflection и редица нейни служители, за да ръководят програмата Copilot, а Inflection - че нейният модел за изкуствен интелект ще бъде хостван на облачната платформа на технологичния гигант. Като част от тази сделка се твърди, че Microsoft е платила на Inflection 650 млн. долара. В тогавашното си съобщение компанията описа този ход само като решение за наемане на служители, а не като придобиване. Разследването на FTC е фокусирано върху това дали инвестицията на компанията в Inflection представлява придобиване, което Microsoft не е разкрила пред правителството, посочват източниците на медията.

Разследването се провежда в момент, когато антитръстовите служители на FTC и Министерството на правосъдието са близо до окончателно споразумение тази седмица относно начина на съвместен надзор на гигантите в областта на изкуствения интелект като Microsoft, Google, Nvidia, OpenAI и др. Това споразумение, което трябва да бъде финализирано до дни, се очаква да определи Министерството на правосъдието за водещ разследващ орган по отношение на Nvidia, докато FTC ще поеме отговорността за разследването на Microsoft и OpenAI. Министерството на правосъдието вероятно ще продължи да изпълнява ролята си на надзорник на Google. Всички разследвания ще се съсредоточат върху това дали компаниите са използвали господстващите си позиции в индустрията на изкуствения интелект, за да навредят на конкуренцията чрез злоупотреби и неправомерно поведение.

“Споразумението показва също така, че правоприлагащите органи са готови за широкообхватни мерки срещу някои от най-известните играчи в сектора на AI”, коментира Сара Майерс Уест, управляващ директор на AI Now Institute и бивш съветник по AI към FTC. „Подобни процеси обикновено са ключова стъпка преди напредването на разследването. Това е ясен знак, че те се движат бързо.“

Microsoft не коментира очакваното споразумение между Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия, но в изявление защити категорично партньорството си с Inflection.

„Споразуменията ни с Inflection ни дадоха възможност да наемем хора и да изградим екип, способен да ускори Microsoft Copilot, като същевременно дадем възможност на стартиращата компания да продължи да развива независимия си бизнес и амбициите си като студио за изкуствен интелект“, посочи говорител на Microsoft и добави, че технологичният гигант е „уверен“, че е изпълнил задълженията си за докладване.

Председателят на FTC Лина Хан акцентира в свои статии и показания пред Конгреса, че ако изкуственият интелект не бъде контролиран, той може да „повиши“ измамите и мошеничествата. Агенцията е публикувала многобройни напомняния и предупреждения, че предприятията могат да бъдат подведени под отговорност за предоставяне на подвеждащи твърдения за своите инструменти за изкуствен интелект или за тайно използване на потребителски данни за обучение на големи езикови модели. Понастоящем FTC разследва практиките на Reddit за лицензиране на съдържание с изкуствен интелект и отделно разследва OpenAI за евентуални нарушения на закона за защита на потребителите.

Споразумението на американските агенции за разделение на работата отваря вратата за по-интензивни проверки на сектор, който вдъхнови инвеститорите, въодушеви потребителите и предизвика тревога сред критиците, които твърдят, че AI спешно се нуждае от регулиране, за да се предотврати неговото негативно влияние върху пазара на труда, дискриминацията и измамите. По-конкретно, споразумението определя ролята на Федералната търговска комисия и Министерството на правосъдието да проверяват дали технологичните гиганти и компаниите за изкуствен интелект се държат по антиконкурентен начин. В него се подчертава, че правоприлагащите органи все повече се опитват да прилагат съществуващите закони в тази индустрия, тъй като перспективите за нови правила в САЩ, регулиращи AI, са намалели. Съединените щати се считат за изоставащи в регулирането на изкуствения интелект, тъй като други региони като Европейския съюз ги изпревариха със строги правила за това как технологията може да се използва във високорискови ситуации.

Законът на ЕС за изкуствения интелект забранява системите за социално оценяване, задвижвани от изкуствен интелект, както и всички биометрични инструменти, използвани за определяне на расата, политическите пристрастия или сексуалната ориентация на дадено лице. Той също така забранява използването на AI за интерпретиране на емоциите на хората в училищата и на работните места, както и някои видове автоматизирано профилиране, предназначено за прогнозиране на вероятността дадено лице да извърши бъдещи престъпления.

От години критиците на технологиите и регулаторните органи се притесняват, че големите технологични компании могат да монополизират цели сектори на икономиката. Това доведе до антитръстови искове на правителството на САЩ, насочени срещу Amazon, Apple, Google, Meta и Microsoft. Някои се опасяват, че технологичните компании биха могли да злоупотребят с влиятелната си роля в бизнеса и обществото, за да разширят господстващото си положение в бързо развиващата се област на генеративния изкуствен интелект, която избухна през 2022 г., когато OpenAI пусна ChatGPT.

Рязкото покачване на цените на акциите на Nvidia служи като барометър за треската около изкуствения интелект, подчертавайки позицията на компанията като водещ доставчик на изчислителни чипове, необходими за обучението на усъвършенствани модели на изкуствен интелект. В сряда Nvidia стана втората по големина публично търгувана компания в САЩ, като приключи деня с пазарна капитализация от над 3 трилиона долара и изпревари Apple.

„AI разчита на огромни количества данни и изчислителна мощ, което може да даде на вече доминиращите компании значително предимство“, заяви миналата седмица ръководителят на антитръстовото ведомство на Министерството на правосъдието Джонатан Кантер в реч в Станфордския университет, като добави, че зависимостта на американците от шепа технологични гиганти може да им позволи да „контролират тези нови пазари“.

Според критиците един от начините технологичните гиганти да упражняват антиконкурентно влияние в сектора на изкуствения интелект е чрез ексклузивни партньорства със стартъпи в областта на изкуствения интелект. Споразуменията могат потенциално да „заключат“ разработчиците на AI като клиенти на големи услуги за изчисления в облак и да предоставят на технологичните гиганти значителни дялове или влияние върху развитието на технологията. Тези видове сделки, включително отношенията на Microsoft с OpenAI, са предмет на текущо разследване на FTC, обявено през януари.

Министерството на правосъдието също е все по-активно по въпросите на AI. През 2022 г. антитръстовият отдел на агенцията нае Сюзън Атей, професор от Станфордския университет и експерт по AI, за свой главен икономист.

“При анализирането на конкуренцията в сектора на AI антитръстовите органи трябва да имат предвид как технологичните гиганти са се държали антиконкурентно в миналото”, заявява Атей по време на неотдавнашно събитие във Вашингтон, организирано от Bloomberg News. „Трябва да погледнем назад към историческите аналози и да видим къде са били източниците на пазарна сила. Това са видовете тактики, от които можем да се притесняваме занапред“.