Президентът на Microsoft Брад Смит призна, че високопрофилната сделка на технологичния гигант с подкрепяната от Обединените арабски емирства компания за изкуствен интелект G42 в крайна сметка може да включва прехвърляне на сложни чипове и инструменти. Това е ход, за който високопоставен конгресмен от Републиканската партия предупреди, че може да има сериозни последици за националната сигурност.

В интервю за Reuters тази седмица Смит заявява, че споразумението за продажба може да премине във втора фаза, която включва износ на важни компоненти на технологията за AI, като например моделни тегла - перлата в короната на системите за AI, която определя колко мощни са те, добавяйки, че все още няма конкретни срокове за това.

Представители на САЩ вече заявиха, че системите за AI могат да представляват риск за националната сигурност, улеснявайки проектирането на химически, биологични и ядрени оръжия. През октомври администрацията на Байдън изиска от създателите на най-големите системи за AI да споделят подробности за тях с правителството на САЩ.

За да се придвижи напред, сделката ще изисква одобрението на Министерството на търговията на САЩ. Ръководителите на Microsoft коментират, че споразумението съдържа предпазни мерки за защита на технологиите на компанията и предотвратяване на използването им от китайски структури за обучение на системи за AI. Но тези мерки не са оповестени публично, а някои американски законодатели поставят под въпрос дали те са адекватни, а характерът на преговорите при закрити врата между двете частни компании относно условията и предпазните мерки за трансфер на американски технологии тревожи серизозно някои законодатели.

„Въпреки значителните последици за националната сигурност, Конгресът все още не е получил изчерпателна информация от изпълнителната власт за това споразумение“, посочва пред Reuters Майкъл Маккол, републикански председател на комисията по външни работи в Камарата на представителите на САЩ. „Загрижен съм, че не са създадени нужните предпазни мерки за защита на чувствителни технологии с произход от САЩ от китайски шпионаж, като се имат предвид интересите на Китайската комунистическа партия в ОАЕ.“

Министерството на търговията на САЩ въведе изисквания за нотификации, а в няколко региона и лицензи за износ, за да позволи изпращането на чипове за AI в чужбина. Но сделката между Microsoft и G42 подчертава пропуските в законите на страната, тъй като регулаторите прибързват, за да бъдат в крак с експлозивно развиващите се технологии. Понастоящем например няма регламент, който да ограничава износа на модели на изкуствен интелект, въпреки че Маккол и двупартийна група законодатели тази седмица представиха законодателство, което ще даде на американските власти по-ясни правомощия в това отношение.

Ръководителите на Microsoft акцентират, че компанията приветства дебата за нова правна рамка, уреждаща трансфера на технологии за AI, и че сделката с G42 изисква от компанията от ОАЕ да спазва американските разпоредби.

„Основно сме фокусирани върху това да се опитаме да гарантираме, че американските технологии могат да се движат по света безопасно и сигурно“, казва Смит.

Отвъд ОАЕ

Когато Microsoft и G42 обявиха сделката миналия месец, тя беше представена като приближаване на G42 към САЩ и като ход за разпространяване на американското технологично влияние в условията на стратегическа конкуренция с Китай. Технологичният гигант инвестира 1,5 млрд. долара в G42, а президентът Смит е част от борда на директорите ѝ. И двете компании обаче не дават подробности за това кои технологии могат да бъдат прехвърлени в ОАЕ или други държави, нито какви конкретни гаранции за сигурност ще бъдат въведени. Общият замисъл на сделката е Microsoft и G42 съвместно да внедрят технологиите за изкуствен интелект в региони, в които никоя от двете страни не би могла да го направи толкова ефективно сама. Първи пример за това е сделка в Кения, обявена от тях в сряда.

Сделката между Microsoft и G42 е споразумение между двете компании, което изисква всяка от тях да даде гаранции за сигурност на съответните правителства на своите държави, но няма пряко споразумение между САЩ и ОАЕ, което да урежда трансфера на чувствителни технологии.

„Двете компании биха могли да се опитат да прехвърлят тези технологии на други пазари извън ОАЕ, включително на места като Турция и Египет“, посочват ръководителите на Microsoft.

Брад Смит добавя, че много от детайлите на сделката все още предстои да бъдат уточнени, включително как да бъдат защитени така наречените „тегла на модела“ на AI - критична част от моделите, определяща начина, по който те отговарят на въпроси или подкани. Тези стойности се получават чрез обучение с огромни количества данни, често свързани с големи разходи. Понастоящем теглата на модела не могат да бъдат криптирани по време на използването им, а Смит смята, че обещаващите технически подходи за това са на разстояние поне една година.

Microsoft е обмислила няколко алтернативни варианта за защита на технологията си, включително „трезор в трезора“, който би включвал физическо отделяне на части от центровете за данни, където се намират чиповете и моделите на изкуствения интелект, и ограничаване на физическия достъп.

„Подозирам, че докато приключим, ще се окажем с регулаторен режим или подход за контрол на търговския износ, който ще бъде приложим в широк мащаб, а не само за Microsoft и G42“, казва Смит.

В рамките на сделката с Microsoft G42 също така ще следва правилото „Know your Customer”, за да определи кой използва технологията нa технологичния гигант, и няма да позволи на китайските компании да ги използват за обучение на модели на изкуствен интелект, категорични са от Microsoft. Регулаторните органи на САЩ са предложили подобно правило, но все още не са го въвели в действие.

„Приехме стратегическо търговско решение да си партнираме с американски компании, когато става въпрос за модерни технологии. И сме много наясно с факта, че за да го направим, ще трябва да се придържаме към изискванията и на нашите партньори, и на правителствените регулатори или наредбите за контрол на износа", посочва на свой ред пред информационната агенция Талал Ал Каиси, изпълнителен директор, който се занимава с партньорствата за работата на G42 в областта на изкуствения интелект.

Съгласно сделката Microsoft ще има възможност да налага финансови санкции на G42 и да ги прилага в арбитражни съдилища в Лондон. Това означава, че технологичният гигант няма да бъде принуден да работи чрез правната система на ОАЕ, за да гарантира, че G42 спазва задълженията си, и може да конфискува активи в много държави, ако компанията бъде уличен в нарушение на споразумението.

Дали министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо ще позволи сделката да продължи остава неясно към днешна дата. Смит казва, че разпоредбите са „неофициални“ и че „със сигурност при този министър на търговията се знае доста ясно дали тя одобрява или отхвърля нещо“.

В изявление говорител на Министерството на търговията на САЩ посочва, че всеки трансфер на технологии ще се регулира, „включително действащите в момента лицензионни изисквания“ за чипове с изкуствен интелект и „потенциалния бъдещ контрол“.