Общият ръст на продажбите и печалбата на Microsoft надминават очакванията на анализаторите за последното тримесечие, но приходите от облачния бизнес Azure са нараснали с 29%. Това е под ръста от 31% за предходното тримесечие и изостава от очакванията на анализаторите за 30%, според FactSet.

Това стана ясно от отчета на технологичния гигант, обявен след края търговската сесия в САЩ. Акциите му затвориха с 0,9% надолу, но в следборсовата търговия падат с близо 4% - знак за това колко чувствителни са трейдърите към най-малкия признак на слабост в изключително важния облачен бизнес на компанията, който е в основата на стратегията за изкуствен интелект на главния изпълнителен директор Сатя Надела.

„Има сегмент от инвестиционната общност, който е хиперфокусиран върху съвсем малките промени в бизнеса на Azure“, казва пред The Wall Street Journal Брад Ребак, анализатор в Stifel Financia.

По време на разговор с анализатори главният финансов директор на Microsoft Ейми Худ каза, че растежът на Azure е в долния край на целите на компанията поради слабото търсене на няколко европейски пазара на услуги, които не са свързани с изкуствен интелект, както и ограниченията в неговия хардуер, свързан с AI.

Microsoft обяви още, че общите му приходи през тримесечието са се увеличили с 15% спрямо година по-рано до 64,7 милиарда долара. Нетната печалба е 22 милиарда долара, което е ръст от 10%.

За текущото тримесечие, което приключва през септември, компанията очаква общи приходи между 63,8 и 64,8 милиарда долара.

Вълнението относно потенциала на генеративния AI, който може да създава компютърен код и да обобщава сложна информация, спомогна за огромния ръст на акциите на Microsoft и други технологични компании от миналата година до средата на тази.

Наскоро обаче инвеститорите започнаха да се притесняват, че акциите на гигантите са твърде надценени, което предизвика обрат на пазарите, довел до 8% спад на технологичния индекс Nasdaq Composite през последните няколко седмици.

Акциите на Microsoft се търгуват с над 12% от началото на годината, но са надолу с около 6% този месец.

Акциите на Alphabet паднаха с 5% миналата сряда, след като компанията-майка на Google отчете, че ръстът на рекламните продажби се е забавил, докато капиталовите разходи почти са се удвоили.

Надела залага бъдещето на Microsoft на AI. Компанията има партньорство за милиарди долари с производителя на ChatGPT OpenAI и налива пари в центрове за данни и чипове за захранване на AI услуги.

Компанията е използвала 13,9 милиарда долара пари в брой за капиталови разходи през последното тримесечие, главно за AI, което е скок от 55% спрямо същото тримесечие преди година.

Ръководителите на Microsoft заявиха, че възнамеряват да запазят капиталовите разходи на тези високи нива, за да отговорят на нарастващото търсене на AI от клиентите. Компанията е намалила агресивно разходите в други области като хардуер, за да смекчи въздействието върху своите маржове.

Осем процентни пункта от растежа на Azure идва от AI през последното тримесечие, в сравнение със 7 процентни пункта през предходното.

Общите приходи на Microsoft от облака, които също включват онлайн предложения на Office и Windows, са се увеличили с 21% до 36,8 милиарда долара.

Досега по-голямата част от приходите на Microsoft от AI идват от облачните услуги. Компанията също така е внедрила технологията в своите основни предложения, като AI асистентът Copilot за продукти като Microsoft 365 и неговата търсачка Bing.

Наскоро базирани на Windows компютри по света претърпяха срив след актуализация на сигурността от страна на софтуерната компания CrowdStrike.

Microsoft обяви, че 8,5 милиона устройства с Windows са били засегнати, или по-малко от 1% от общия брой, но глобалното прекъсване беше достатъчно, за да блокира работата на болници, авиокомпании и медийни операции. Инцидентът подчерта повсеместното присъствие на Microsoft на работното място и уязвимостите в сигурността в платформата на софтуерния гигант.