Технологичните акции удължиха спада си във вторник, продължавайки ротацията на Уолстрийт.

Nasdaq Composite падна с 1,3%, а S&P 500 - с 0,5%, тъй като много от големите технологични акции загубиха позиции.

Акциите на Nvidia се сринаха със 7%, а а Amazon.com падна с 0,8%.

Microsoft затвори с 0,9% надолу, но в следборосовата търговия акциите му падат с близо 4%. Компанията отчете ръст в основния си облачен бизнес, който обаче се оказа по-слаб от предходното тримесечие и се размина с очакванията на анализаторите.

Междувременно Dow Jones Industrial Average, който включва само някои от технологичните акции, се повиши с 0,5%, или около 203 пункта.

Russell 2000, обхващащ компаниите с малка капитализация, добави 0,3%, надграждайки преднината си пред индексите, които са силно повлияни от големите технологии.

От началото на юли Russell 2000 изпреварва Nasdaq с 12,8 процентни пункта, отбелязвайки най-голямото си месечно предимство от февруари 2001 г., според пазарните данни на Dow Jones.

Russell 2000 вече е нагоре с 11% за 2024 г. в сравнение с 14% напредък за S&P 500 и Nasdaq Composite.

Следващите дни инвеститорите очакват още финансови резултати от големи технологични компании за признаци дали секторът може да възвърне позициите си на пазара. Очаква се Meta Platforms да обяви приходи и печалби в сряда, следвана от Amazon.com и Apple. Разочароващите доклади от Tesla и Alphabet подтикнаха разпродажбите миналата седмица.

Мениджърите на активи също така са фокусирани върху срещата на Федералния резерв тази седмица. Очаква се централната банка на САЩ да запази референтния си лихвен процент стабилен в сряда, но наблюдателите ще анализират декларацията на Фед и пресконференцията на председателя Джеръм Пауъл за улики относно бъдещи намаления на лихвите.

Месечният доклад за работните места в САЩ в петък ще предложи най-новата представа за здравето на пазара на труда, което потенциално ще повлияе на мисленето на Фед относно лихвите.

Докладите за печалбите доведоха до големи движения при отделните акции

PayPal скочи с 8,6%, след като компанията за дигитални разплащания надмина очакванията и повиши целите си за годишни печалби. Акциите на Stanley Black & Decker поскъпнаха с 10%, след като производителят на електроинструменти повиши прогнозата си за годишна печалба.

Акциите на Merck се сринаха с 9,8% - производителят на лекарства понижи прогнозата си за печалбите си тази година. Акциите на Procter & Gamble паднаха с 4,8% - производителят на перилни препарати Tide и пелени Pampers отчете по-ниски от очакваните продажби.

На пазарите на облигации доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ падна до 4,143% от 4,176% в понеделник.

Цените на петрола продължиха скорошния си спад, като суровият Брент падна с 1,4% до 78,63 долара за барел.

В Европа Stoxx Europe 600 се покачи с 0,4%.