От началото на бичия пазар през октомври 2022 г. повишението на акциите до голяма степен се дължи на еуфорията около изкуствения интелект и доброто представяне на няколко големи компании, което поражда опасения у инвеститорите, че печалбите не са достатъчно широко разпространени, за да продължат още дълго.

По-доброто от очакваното отчитане на инфлацията в САЩ миналата седмица накара фондовия пазар да се раздвижи през последните няколко дни. След появата на по-високите шансове за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв през септември, любимите акции на пазара от последните месеци се представиха по-слабо, тъй като инвеститорите се завъртяха в сектори извън технологичния.

В същото време секторите Real Estate (XLRE) и Finance (XLF), които са чувствителни към лихвените проценти, са най-големите печеливши на пазара за същия период от време. Индексът с малка капитализация Russell 2000 се е покачил с повече от 7% за последните пет дни и проби своя връх от 2022 г.

Фондът Roundhill Magnificent Seven ETF, който следи групата от големи технологични акции, довели до ралито през 2023 г., е спаднал с повече от 1,5% през последните пет дни.

Равнопретегленият индекс S&P 500, който класира всички акции по еднакъв начин и не се влияе прекалено от размера им, се представи по-добре от традиционния S&P 500, претеглен спрямо пазарната капитализация.

Главният пазарен стратег на Ritholtz Wealth Management Кали Кокс казва пред Yahoo Finance, че действията на пазара в последно време са "освежаващи" и могат да бъдат признак за съзряващ бичи пазар, при който широк кръг акции допринасят за ралито, осигурявайки по-голяма подкрепа за борсовите индекси.

"Ако тази търговия продължи, ако перспективата за намаляване на лихвените проценти все още е в сила през есента, тогава може най-накрая да видим как бикът се събужда, а това е добра новина за всички инвеститори", отбелязва той.

Стратезите не за първи път са оптимистично настроени за пазарни ротации като тази, която се случва в момента. Други изблици на широкомащабни ралита бяха отбелязани през декември 2023 г., както и първото тримесечие на тази година.

Въпросът е дали този път най-накрая е в ход голямо разширяване на печалбите на фондовите пазари, или това е поредната фалшива аларма, тъй като пазарът става прекалено оптимистичен за намаляването на лихвите от страна на Фед.

"В момента сме по-уверени, отколкото през декември - по време на пазарното рали, предизвикано от колебанията на Фед", посочва старши стратегът по акциите на Bank of America Securities Охсунг Куон.

Той казва пред Yahoo Finance, че аргументите, които движат ралито - надеждите за меко приземяване и постепенно намаляване на лихвените проценти - до голяма степен не са се променили в сравнение с предишните пориви за разширяване. "Но този път фонът на приходите също подкрепя тази ротация".

Анализ на Bank of America показва, че 493-те акции, без да се включват тези на "Великолепната седморка", се очаква да увеличат печалбите си на годишна база за първи път от 2022 г. насам през настоящия отчетен период. Допълвайки това, прогноза на JPMorgan Asset Management от юни посочва, че през следващите тримесечия се очаква ръстът на печалбите на тези акции да се ускори, докато Big Tech се забавя.

Като се има предвид, че приходите обикновено са основният двигател на акциите, това би подкрепило теорията за разширяващо се рали. Но е важно да се отбележи, че това са само предположения.

"Искам да видя ръст на печалбите от повече сектори, а не само от технологичния", казва Кокс.

"Мисля, че това е голямата тема на този сезон. Да видим колко сектора могат да се включат и да повишат очакванията за печалбите на S&P 500."

Същото може да се каже и за другия аргумент, който подкрепя теорията за ротация. Пазарите сега оценяват над 90% вероятността Фед да намали лихвените проценти през септември, според инструмента CME FedWatch. Кокс обаче отново е предпазлив да се обзаложи, че разширяването със сигурност ще продължи.

"Докато не навлезем официално в цикъла на понижаване на лихвите, е трудно да се каже, че тази търговия с разширяване ще остане. Оптимист съм, че е така, но все още ще има пазар, който ще зависи от всяка икономическа информация, която се появи."

Старши инвестиционният стратег на Charles Schwab Кевин Гордън също е предпазлив относно обявяването на голямото разширяване, пояснявайки пред Yahoo Finance, че "по-голямата яснота" относно съкращаването на лихвите остава от първостепенно значение, особено за най-чувствителните области на пазара като малките капитали.

Гордън аргументира последните пазарни ходове като "голяма стъпка в правилната посока", н добавя, че широкото рали няма да дойде за една нощ:

В природата на всички е да казват, че този момент е дошъл, но големите ротации обикновено отнемат малко повече време от просто няколко дни.

И дори ако тази ротация настъпи бавно, последните резултати на индексите показват, че това ще означава различен, по-бавен път нагоре и за S&P 500. Индексът затвори с понижение миналия четвъртък въпреки публикуването на обещаващ доклад за инфлацията през юни, тъй като инвеститорите се отдръпнаха от големите технологични акции, които имат по-голямо тегло.

"При това раздвижване става ясно как някои акции предават щафетата на други", казва Кокс. "Може и да не видим цените да се повишават толкова бързо, колкото досега. Но това е вид движение, което укрепва основите на бика. Това означава, че ралито може да бъде по-силно и да живее по-дълго."