В сряда разпродажбите на фондовия пазар се засилиха, като изтриха стотици милиарди долари от стойността на "Великолепната седморка" и доведоха до първия спад на Nasdaq Composite от 3% или повече от 400 търговски дни насам.

След като през първата половина на годината лудостта по изкуствения интелект изстреля акциите до нови висоти, инвеститорите изведнъж станаха по-скептични към финансовите ползи от него. В сряда трейдърите насочиха тези нови съмнения към Tesla, където забавеното пускане на роботизирани таксита поведе акциите към спад от 12%, което се отрази на целия технологичен сектор.

В резултат на това S&P 500 се понижи с 2,3%, което е най-лошият му ден от декември 2022 г. насам, а Dow Jones Industrial Average загуби 1,2%, или 504 пункта. Спадът на Nasdaq с 3,6% беше най-голямото му пропадане от октомври 2022 г., когато служителите на Федералния резерв повишаваха лихвените проценти, за да потиснат инфлацията.

Оттогава насам акциите на технологичните групи се бяха изкачили до рекордни стойности благодарение на AI оптимизма. На този фон хладният доклад за инфлацията в САЩ този месец убеди много трейдъри, че намаляването на лихвите предстои, предизвиквайки прехвърляне на инвестиции към други сектори.

Разочароващите отчети за приходите на Tesla и Alphabet дадоха искрата за фойерверките в сряда, които изтласкаха всеки член на Великолепната седморка на червено. По данни на Dow Jones Market Data акциите общо се сбогуват с 768 млрд. долара пазарна стойност, което е най-голямата подобна загуба, регистрирана от 2012 г., когато Meta Platforms стана публична компания под името Facebook.

Приходите на Alphabet, които леко надхвърлиха прогнозите, но породиха опасения относно разходите за изкуствен интелект, показаха високата летва за групата, докато инвеститорите очакват резултатите на Nvidia, Microsoft и други.

Промяната в настроенията в сряда се отрази на акциите, свързани с нововъзникващата верига за доставки на полупроводници и други продукти с изкуствен интелект. Super Micro Computer спадна с 9,1%, а Broadcom - с 7,6%. Qualcomm и Advanced Micro Devices загубиха по 6%.

Възходът на тези технологични компании през последните 18 месеца предпази по-широките индекси от други индустрии, които не се представиха добре. В сряда тази динамика се промени до известна степен, като секторите на комуналните услуги, потребителските стоки, здравеопазването и енергетиката в S&P 500 завършиха на зелено.

Компанията за отбранителни продукти Lockheed Martin се повиши с 2,8%, увеличавайки ръста си след отчетите и достигайки исторически връх. AT&T отбеляза най-големия си скок за годината. Visa се понижи с 4%, след като компанията за кредитни карти отчете ръст на тримесечните си приходи, под очакванията на анализаторите.

Тъй като през последните седмици технологичният сектор претърпява удар след удар, инвеститорите все по-често насочват парите си към малки и средни компании. Индексът Russell 2000 се понижи с 2,1% в сряда, но 10,9%-ното му превъзходство над S&P 500 през последните 11 търговски сесии е най-големият подобен марж за повече от 24 години, според Dow Jones Market Data.

Много анализатори смятат, че по-малките компании, които обикновено са изложени на по-високи лихвени проценти под формата на дълг с плаваща такса, могат да бъдат сред бенефициерите от гълъбови действия на Фед.

Доходността на 10-годишните референтни облигации на САЩ- приблизителен показател за очакванията на инвеститорите за лихвените проценти - се запази приблизително стабилна на ниво 4,285%.

На стоковите пазари цените на петрола се повишиха с 0,8% и затвориха на $77,59 за барел, след като във вторник се търгуваха на най-ниското си ниво от началото на юни. Фючърсите върху медта, чиято цена скочи по-рано тази година поради прогнозите за бум на AI центровете за данни, управлявани от изкуствен интелект, отстъпват за осми пореден ден.

В четвъртък предстои инвеститорите, които преценяват дали ротацията на фондовия пазар има почва, да анализират отчетите Northrop Grumman, Honeywell International и Norfolk Southern. Сред тези, които трябва да бъдат обявени в петък, са Colgate-Palmolive, Bristol Myers Squibb и 3M, посочва The Wall Street Journal.

Засега много трейдъри очакват още сътресения. Индексът за пазарна волатилност на CBOE, известен като измерител на страха на Уолстрийт, се повиши в сряда с най-силния си темп от 2022 г. насам.