Акциите на Nvidia, Meta Platforms и други технологични гиганти се сринаха в сряда, изпращайки американския индекс Nasdaq Composite до най-лошия му ден от повече от година.

Воден от срива на Великолепната седморка, технологичният индекс пое надолу с 2,8% - най-големия му еднодневен спад от декември 2022 г. S&P 500 падна с 1,4%. Междувременно Dow Jones Industrial Average добави 0,6%, достигайки нов връх.

Динамиката от сряда показва, че голямата ротация все още владее пазара. Това е първият път от 1999 г., когато индексът на сините чипове Dow отчита повишение, докато S&P 500 пада с над 1%, според пазарните данни на Dow Jones.

Миналата седмица трейдърите бързо промениха своите залози за печелившите и губещите на фондовия пазар. Много от тях се насочиха към по-малки компании, които се очаква да се възползват от по-ниските лихвени проценти, чието намаляване от Федералния резерв се очаква през септември.

Печалби отчитат и акциите на енергийните и финансовите компании, както и секторът на недвижимите имоти.

Сега някои инвеститори се опитват да анализират с колко още ще паднат технологичните гиганти след звездното им рали, довело до близо 20% ръст на Nasdaq за годината.

Има опасения, че акциите на производителите на чипове ще бъдат изправени пред повече търговски ограничения от страна на САЩ, независимо кой ще спечели президентските избори през ноември.

В сряда тайванският TSMC, най-големият договорен производител на чипове в света, се срина, след като в интервю за Bloomberg Businessweek Доналд Тръмп каза, че Тайван трябва да плаща за отбраната на САЩ.

iShares Semiconductor ETF загуби 7,1%, което е най-големият му процентен спад от март 2020 г.

Паднаха и акциите на други компании, които досега се облагодетелстваха най-много от лудостта на инвеститорите около изкуствения интелект. Nvidia и Qualcomm загубиха съответно 6,6% и 8,6%.

Водещите фондови пазари в Европа също закриха търговската сесия в сряда предимно с понижения на основните индекси, след както на Уолстрийт се стигна до разпродажби на акциите на технологични компании, обобщава CNBC.

Общоевропейският Stoxx 600 регистрира понижение с 0,48%, като акциите на нидерландската компания ASML, водещ доставчик на оборудване за производителите на полупроводници, се сринаха с близо 11%.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации на САШ се понижи допълнително до 4,143%, след като във вторник се установи на 4,168%.