Индексът Russell 2000 вече изпреварва S&P 500 и Nasdaq Composite с около 10 процентни пункта

Основните борсови индекси в САЩ отбелязаха нови върхове във вторник, като акциите с малка капитализация разшириха представянето си над тези на технологичните гиганти.

S&P 500 се повиши с 0,6%, постигайки 38-ото си рекордно затваряне за годината. Dow Jones Industrial Average напредна със 743 пункта, или 1,8%, също постигайки най-високо ниво за всички времена. Това е най-голямото еднодневно процентно повишение на индекса на сините чипове от юни 2023 г. Nasdaq Composite се повиши с 0,2%.

Лидерството на фондовия пазар се измества през последните сесии, тъй като инвеститорите се прехвърлят от акции на фокусирани върху AI технологични гиганти, доминирали през първата половина на годината, към относително изоставащите.

Индексът Russell 2000, обхващащ акциите с малка капитализация, се повиши с 3,5% във вторник, отбелязвайки пета поредна сесия на печалби. Индексът изпреварва Nasdaq Composite с около 11 процентни пункта през последните пет дни на търговия - най-голямата степен на превъзходство от декември 2020 г., според пазарните данни на Dow Jones.

Russell 2000 изпреварва S&P 500 с около 10 процентни пункта за същия период - най-големият петдневен напредък в историята, според данни от 1986 г.

Преминаването към по-слабите сегменти на пазара отразява повишената увереност, че Федералният резерв е на път потенциално да започне да намалява лихвените проценти през септември, когато инфлацията се охлади. Според FedWatch на CME Group трейдърите са почти напълно уверени в намалението на лихвените проценти през септември, спрямо около 73% вероятност преди седмица.

Инвеститорите също така пренастройват очакванията си за изборите в САЩ, след като републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп оцеля при опит за убийство през уикенда. Залозите за изборна победа на Тръмп са нараснали, според данни на PredictIt. Бившият президент подкрепя политики като намаляване на данъците, които според някои инвеститори могат да насърчат разходите и да стимулират икономиката.

В икономическите новини данните за продажбите на дребно през юни показаха, че американските купувачи остават устойчиви. Продажбите на дребно не се променят през юни спрямо предходния месец, съобщи Министерството на търговията, докато икономистите очакваха спад от 0,4%. Разходите за май също бяха ревизирани нагоре.

Редица силни отчети за печалбите на водещи компании също повишиха акциите.

Акциите на UnitedHealth Group се покачиха с 6,5%, стимулирайки индекса Dow Industrials. Компанията отчете по-високи от очакваните печалби и приходи и запази целите си за 2024 г. стабилни.

Акциите на Bank of America скочиха с 5,3%, след като кредиторът отчете тримесечни резултати, които надхвърлиха прогнозите на Уолстрийт. Банката заяви, че приходите ѝ от кредитиране ще се подобрят през втората половина на годината.

Акциите на Morgan Stanley поскъпнаха с 0,9%, след като банката отчете 41% увеличение на печалбата на годишна база, стимулирано от увеличението на приходите от инвестиционно банкиране.

Междувременно акциите на Charles Schwab се понижиха с 10%, след като брокерската компания отчете спад в банковите депозити и нетните приходи от лихви, заедно с увеличение на краткосрочните заеми.

Като цяло анализаторите очакват компаниите в S&P 500 да отчетат над 9% ръст на печалбите за второто тримесечие, според FactSet. Това би било най-голямото повишение за тримесечие на годишна база от края на 2021 г.