ASML Holding обяви поръчки над очакванията на анализаторите, тъй като производителите на чипове бързат да се сдобият с ключово оборудване, за да отговорят на бурното търсене на изкуствен интелект.

Холандската група, която доставя машини за производство на полупроводници е регистрирала поръчки за 5,57 млрд. евро през трите месеца до края на юни, което е повече от 4,50 млрд. евро година по-рано. Анализаторите прогнозираха поръчки за близо 5,04 млрд. евро, според консенсусните оценки на Visible Alpha.

Компанията е част от алгоритъм за трилиони, като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics са сред клиентите ѝ, които на свой ред са подложени на натиск да произвеждат по-развити чипове. Nvidia разчита на TSMC и Samsung за своите скъпите полупроводници, които Microsoft и собственикът на Google Alphabet купуват в огромни количества, за да модернизират центровете си за данни.

По-добрите от очакваните поръчки бележат повратна точка за ASML, чиито резултати не оправдаха прогнозите през първото тримесечие, когато производителите на чипове се отказаха от нейните машини в очакване на възстановяване на търсенето на полупроводници.

Въпреки че бизнесът с изкуствен интелект е в подем, полупроводниковата индустрия като цяло все още е изправена пред пренасищане на запасите. Големите производители на чипове забавиха разходите си за оборудване, тъй като се сблъскаха с недостатъчното търсене на полупроводници. Това се случи, докато компаниите за потребителски устройства, автомобили и промишлено оборудване се въздържаха да поръчват повече чипове, които бяха складирали през последните години.

"Понастоящем виждаме силно развитие в областта на изкуствения интелект, което движи по-голямата част от възстановяването и растежа на индустрията, изпреварвайки другите пазарни сегменти", заяви главният изпълнителен директор Кристоф Фуке, цитиран от The Wall Street Journal.

Нетните продажби са достигнали 5,29 млрд. евро, което е малко под очакваните 5,39 млрд. евро. Въпреки това нетната печалба надминава очакванията, като се равнява на 1,22 млрд. евро в сравнение с прогнозираните 1,07 млрд. евро.

След обявяването на резултатите акциите на ASML се понижиха с около 4,5 % в началото на европейската търговия, тъй като тя не успя да изпълни прогнозите за продажбите.

През тази година ASML очаква те да бъдат подобни на 27,56 млрд. евро, които отчита за 2023 г.