Кристоф Фуке наскоро пое ръководството на нидерландската компания, която произвежда някои от най-сложните машини в света. Освен това тя се намира в центъра на битката за чипове между САЩ и Китай.

Работата му е свързана с поддържането на все по-несигурен баланс: да спазва исканията на Запада да не продава на Китай най-сложното оборудване за производство на чипове на ASML Holding, като същевременно запази китайския пазар отворен за по-малко усъвършенствани машини - един от най-големите бизнеси на компанията.

За главния изпълнителен директор Фуке, 51-годишен французин, се твърди, че е технически изтънчен, предпазлив към политиката и че не желае да се изтъква. Това е и доста добро описание на начина, по който ASML дълго време функционираше като компания - само че сега тя не разполага с лукса да игнорира геополитиката.

В продължение на много години компанията не трябваше да се притеснява за политическите ограничения за това къде могат да се продават нейните машини, "а после изведнъж това се превърна в една от най-важните теми на цялата планета", казва Фуке пред The Wall Street Journal.

Базираната в Нидерландия ASML произвежда изключително сложни машини, които използват светлина за отпечатване на малки проекти върху силиций, което ѝ отрежда ключова роля в производството на микрочипове, които се намират във всичко - от смартфони до автомобили, медицински устройства и спътници. Тя притежава монопол върху някои от най-модерните машини за чипове в света, които са от решаващо значение за развитието на изкуствения интелект.

ASML вече се сблъсква с ограничения от страна на нидерландското правителство за продажбата на оборудването си в Китай, включително това, което използва екстремна ултравиолетова светлина, известна като EUV. САЩ отделно не позволяват на компанията да продава определени машини, съдържащи компоненти, произведени там, на определени китайски фабрики.

"ASML е в позиция, в която не иска да бъде, а именно в центъра на технологичната надпревара между Китай и Запада", казва Крис Милър, професор от университета "Тъфтс" и автор на книга за глобалната битка за чипове.

Фуке, ветеран от полупроводниковата индустрия с магистърска степен по физика, казва, че отговорът на ASML на политическите опасения е бил да се стреми да образова длъжностни лица относно технологията на компанията и възможните последици от ограниченията.

Решенията на някои политици са били отчасти повлияни от страх и липса на разбиране, подчертава той, признавайки, че за тях "е трудно да разберат всичко това правилно".

"Нашата роля не е да създаваме политики, нито да решаваме кое е правилно, и кое не", казва още Фуке пред WSJ.

Ограниченията могат да имат непредвидени последици. Например спирането на ASML да обслужва определени машини в Китай няма да попречи на това оборудване да произвежда чипове. Вместо това компанията вече няма да знае къде се намират всички нейни инструменти и какво се прави с тях.

"Ако не сме там, губим контрол", казва главният изпълнителен директор.

По-нататъшното ограничаване на износа за Китай е проблем за ASML. Страната генерира 49% от системните продажби на компанията през първото тримесечие, тъй като търсенето на по-малко усъвършенствани машини там остава силно въпреки по-широкия цикличен спад.

Ограниченията биха могли също така да стимулират Китай да разработва свои собствени технологии от висок клас, посочва Фуке. "Колкото повече ограничения налагате, толкова по-силно приканвате хората да го правят сами."

Чиповете с изкуствен интелект на Nvidia са от решаващо значение за технологиите от смартфони до чатботове. Производството им се възлага на само една компания в Тайван. С нарастващите опасения, че Китай може да организира инвазия на острова, САЩ се надпреварват да подсигурят веригата за доставки.

Доказателство за това се появи миналата година, когато Huawei представи новия си смартфон Mate 60 Pro, който използва местни усъвършенствани чипове, чието ограничаване от страна на САЩ имаше за цел да попречи на Китай да ги произвежда. Пускането на смартфона доведе до раздвижване сред американските служители относно ефективността на американския контрол върху износа, въпреки че през април министърът на търговията Джина Раймондо заяви, че чипът на Huawei е с години по-назад от американската конкуренция.

Възможно е да се произвеждат развити полупроводници като тези, използвани от Huawei, без достъп до машините от по-висок клас на ASML, но процесът е по-скъп и труден за осъществяване в голям мащаб, отбелязва WSJ.

Друго предизвикателство пред Фуке е да поддържа господстващото положение на ASML.

Последните машини на компанията се наричат High NA EUV системи във връзка с високата им цифрова апертура - мярка за способността да събират и фокусират светлина. Intel беше първата, която закупи новите модели, струващи над 350 млн. евро.

Междувременно се очаква ASML да се възползва от нарастващото търсене на по-малки и по-мощни чипове, както и от разходите на САЩ и Европа, насочени към увеличаването на полупроводниковата индустрия.

Фуке пое поста през април от дългогодишния лидерски дует - главния изпълнителен директор Петер Венинк и Мартин ван ден Бринк, които ръководеха компанията в период на бърз растеж.

Фуке се присъединява към ASML през 2008 г. Той отбелязва, че е приел работата, защото е вярвал, че техническият му опит и отношенията му с клиентите могат да помогнат за развитието на компанията.

Почитател на операта, сред чиито любими композитори са Рихард Вагнер и Джузепе Верди, Фуке сравнява работата си в ASML с тази на диригент, който ръководи оркестър: той се обгражда с талантливи музиканти и всеки има важна роля.

Фуке има шест деца, най-малкото от които е на седем месеца. Когато в скорошно интервю го питат какво го държи буден през нощта, той отговаря: "Ами, трябва да нахраня дъщеря си".