Отвъд Фондовата борса зад Океана, Европа също може да се похвали със своя колекция от високопроизводителни акции, наричани с термина "Eurostars".

В Eurostars влизат Novo Nordisk, ASML, LVMH, Ferrari, Adyen, Schneider Electric и Hermès.

Забележително е, че от началото на 2020 г. тази елитна група от европейски акции не само съвпада с развитието, но и надминава стабилното представяне на базираната в САЩ "Великолепна седморка", се казва в нов доклад по темата с автор Джорди Херманс, портфолио мениджър в Aegon Asset Management.

"Тези компании увеличават влиянието си в референтните индекси. Парадигмата "победителят взема всичко" оказва значително въздействие върху световната икономика и финансовите пазари", коментира Херманс, цитиран от Euronews.

От началото на 2020 г. досега Eurostars са постигнали феноменална обща възвръщаемост от 224%, което означава годишна възвръщаемост от 30%. Това представяне е огледално на "Великолепната седморка", която включва технологичните гиганти Nvidia, Apple, Microsoft, Alphabet, Meta Platforms, Amazon и Tesla.

Херманс подчертава, че седемте европейски лидери са показали по-ниска реализирана волатилност от 23% в сравнение с 30% на седемте американски, което според него подчертава по-добрата им възвръщаемост, коригирана спрямо риска.

Силата на секторното разнообразие

За разлика от технологично ориентираните компании от "Великолепната седморка", Aegon Asset Management подчертава, че акциите от Eurostars са разпределени в различни сектори, включително здравеопазване, луксозни стоки, автомобилостроене и индустриални технологии.

Херманс отбелязва, че "този разнообразен състав не само прави Eurostars внушителен партньор на технологичните гиганти в САЩ, но и важен компонент на всеки добре диверсифициран глобален инвестиционен портфейл".

Дигиталната революция е от особена полза за ASML и Adyen. Растежът на Novo Nordisk е подхранван от нарастващото търсене на здравни услуги, особено на медикаментозно лечение на хронично затлъстяване.

Луксозни марки като LVMH и Hermès процъфтяват заради нарастващото богатство на потребителите, особено в Азия. Schneider Electric се възползва от глобалния преход в енергетиката, който го направи ключов играч в сектора.

Херманс подчертава, че "тези четири силни тенденции са довели до значителен растеж на Eurostars и до отлична възвръщаемост за акционерите".

Секторната тежест на Eurostars се различава значително от тази на "Великолепната седморка".

Докато американските най-скъпи акции са предимно технологично ориентирани, включително компании като Google и Meta в сектора на комуникациите и Tesla в сектора на потребителските услуги, Eurostars отразяват по-широк икономически спектър.

Novo Nordisk, гигант в областта на здравеопазването, има 33% дял в кошницата на Eurostars. ASML, представител на информационните технологии, има 21%, което е много по-ниско от 61% дял на информационните технологии във "Великолепната седморка".

Луксозните LVMH и Hermès, както и Ferrari, попадат в сектора на потребителските стоки, като съставляват 37% от Eurostars, което е в рязък контраст с 16% тежест на този сектор в седморката на САЩ.

"Разнообразният характер на Eurostars, обхващащ секторите на здравеопазването, технологиите, луксозните стоки и промишлеността, подчертава многостранната им сила", допълва Херманс.

Различия в пазарната капитализация

Ключова разлика между Eurostars и "Великолепната седморка" е пазарната капитализация.

Общата пазарна капитализация на най-скъпите американски акции понастоящем надхвърля 16 трилиона долара (14,7 трилиона евро).

"Пазарните капитализации на Apple и Microsoft надхвърлят 3 трилиона долара (2,8 трилиона евро), докато Tesla, оценена на около 600 милиарда долара (554 милиарда евро), е единственият член на седморката под границата от 1 трилион долара (0,9 трилиона евро)", отбелязват от Aegon Asset Management.

За разлика от тях, нито една от европейските звезди не надхвърля 1 трилион долара, а общата им пазарна капитализация е малко под 2 трилиона долара (1,85 трилиона евро).

Според Херманс този контраст подчертава, че размерът не е единственият определящ фактор за успеха на пазарите, тъй като Eurostars са показали изключителни резултати независимо от по-малката си пазарна капитализация.

В заключение, от Aegon Asset Management допълват, че звездните акции на седемте най-скъпи компании в Европа не само се конкурират с гигантите зад Океана, но и демонстрират изключително представяне в световен аспект и създават значителен принос за по-широката пазарна възвръщаемост на инвеститорите.