Извънредно високите позиции на любимата компания за инвеститорите в изкуствен интелект - Nvidia - повишиха възвръщаемостта на портфейлните мениджъри през тази година, но залозите могат да увеличат риска, ако тенденцията на бързо растящите акции на производителя на чипове се обърне.

Акциите на Nvidia са се повишили с около 785% от началото на 2023 г. и са нараснали с около 160% само през тази година, стимулирани от търсенето на нейните чипове, считани за златен стандарт в областта на изкуствения интелект. През юни компанията за кратко стана най-ценната в света, преди спад на акциите ѝ да върне тази титла на Microsoft.

Акциите на мениджърите на активи на производителя на чипове нараснаха заедно с цената на неговите ценни книжа. Данните на Morningstar показват, че 355 активно управлявани фонда са имали позиции в Nvidia, които са възлизали на 5% или повече от активите им в края на първото тримесечие, в сравнение със само 108 фонда през същия период на миналата година. Фондовете могат да поддържат големи позиции в една акция по различни причини - за да максимизират печалбите си или за да проследят теглото ѝ в индекса, с който фондът се сравнява.

"Сред някои портфолио мениджъри има нагласа, че са изпуснали лодката с Apple или Microsoft и не искат да грешат с AI", казва Джак Шанън, старши анализатор в Morningstar, пред Reuters. "Те не искат да продават."

Прекалено големите позиции в Nvidia са друг пример за това как инвеститорите са хвърлили жребия си с шепа масивно растящи акции, което е довело до един от най-концентрираните пазарни фокуси в историята. Само на Nvidia се дължи около една трета от близо 17% ръст на S&P 500 през тази година, според S&P Dow Jones Indices.

Като цяло пазарите са в третия си най-тесен период от 1986 г. насам, като само 24% от акциите в S&P 500 са се представили по-добре от индекса през първото полугодие, според стратезите на BofA Global Research.

Фондовете, които са притежавали Nvidia, досега са се възползвали от предимствата. Активно управляваните американски фондове, които са притежавали ценните книжа на производителя на чипове, са се повишили средно с 16,3% през първите шест месеца на 2024 г., в сравнение със средна възвръщаемост от 5,7% сред тези, които не са, сочат данни на Morningstar. И все пак концентрацията в една акция може да навреди на инвеститорите, ако тя изпадне в труден период. Въпреки че средната целева цена на акциите сред анализаторите е 133,45 долара, което е с около 3% над текущото ниво, според данни на LSEG, някои участници на пазара посочват като възможни причини за спад нарастващата конкуренция, очаквания баланс между търсенето и предлагането, тъй като Nvidia увеличава производството си, и високата оценка на компанията.

Акциите на производителя на чипове се търгуват на 39,3 пъти по-висока цена от бъдещата печалба, което е с около 50% повече от медианната стойност за индустрията, според LSEG.

"Дали 6% или повече от портфейла ви, насочени към една акция, създава прекомерни рискове? Отговорът очевидно е "да", казва Фил Орландо, главен стратег на капиталовия пазар във Federated Hermes. "Фактът, че една акция се е изстреляла като ракета, не означава, че е било разумно да се държат толкова много яйца в една кошница."

Миналата седмица инвеститорите се убедиха в това, че концентрираните позиции може да имат двупосочен ефект, след рязкото еднодневно падане на акциите на технологичните гиганти, предизвикано от по-хладните данни за инфлацията. Nvidia падна с близо 6% в четвъртък, което е най-големият дневен спад за повече от две седмици, докато технологичният Nasdaq 100 загуби около 2,2%. И двете организации намалиха загубите си на следващия ден.

Усещане за съжаление

Фондовете от технологичния сектор като цяло имат най-големи дялове в Nvidia, като четири фонда на Fidelity държат по над 18% от активите си в ценни книжа на компанията, според Morningstar. Въпреки това други, по-диверсифицирани фондове изглежда също поемат подобни рискове. Фондът Baron Fifth Avenue Growth, например, държи близо 15% от портфейла си в Nvidia, а Fidelity Blue Chip Growth - около 13%.

Антъни Закери, портфолио мениджър в Zevenbergen Capital Investments, притежава акции на Nvidia от 2016 г. и продължава да поддържа основна позиция, въпреки че периодично я съкращава, за да се вмести в насоките на компанията си за толерантност към риска. Фондът може да държи до 13% от една акция в портфейли за растеж, за да се придържа към теглата в своя бенчмарк - индекса Russell 3000 Growth.

"Това е компания, която е в челните редици на следващата технологична тенденция", казва той.

От друга страна, някои от тези, които са продали изцяло акциите си, съжаляват, че не са ги задържали по-дълго.

Кевин Ландис, главен инвестиционен директор във Firsthand Capital Management, коментира, че е бил "благоразумен" и е прибрал печалбите през 2020 г. от позицията на Nvidia, която е притежавал от няколко години. Въпреки това той не може да не мисли за печалбите, които е пропуснал.

"Сега не мога да погледна нито един от екраните си, без да изпитам съжаление", казва той.