През 2018 г. Стийн Верепт е наясно, че компанията му трябва да намери бързо и нетрадиционно решение, ако иска да постигне целта си. А тя е да разработи качествено интелигентно осветление, разпознаващо движението при падане на възрастен човек, след което да може да уведоми болногледачите.

Идеята е технологията да позволи на възрастните хора да си останат вкъщи, вместо да бъдат премествани в домове за оказване на специализирани грижи, разказва Euronews.

Верепт, основател на белгийския стартъп Nobi, се опитва да изчислява ръчно разстоянието, на което човек може да падне, да монтира камери на тавана или на самите лампи, но без успех. В един момент той решава да се насочи към изкуствения интелект и избира микрочиповете на Nvidia заради високата изчислителна мощност и възможността за бърза смяна на режима на светлините.

До 2020 г. Nobi и нейните умни лампи се присъединяват към програмата на Nvidia Inception, "за да помогнат на стартъпите да се развиват по-бързо чрез най-съвременни технологии", според уебсайта на компанията.

Nobi изкупува кредити на Nvidia на стойност 92 000 евро, за да съхранява обучението си по изкуствен интелект в облака на компанията, където то се намира и до днес.

"Това помогна много, защото всяко евро, което не трябва да се харчи за облак, може да се вложи в разработка, а всеки технологичен стартъп е тежък за разработка", казва Верепт пред Euronews.

Според говорител на Nvidia, Nobi е една от 4500-те компании в Европа и над 17 000 по света, които са подкрепени от програмата. Чрез Inception Nvidia предлага преднина на избрани стартъпи в областта на изкуствения интелект в Европа с "предпочитани цени" на графичните си карти, курсове и ексклузивни събития, според техния уебсайт.

Това е едно от трите инвестиционни звена, които компанията използва, за да изгради това, което нарича глобална екосистема за изкуствен интелект.

Nvidia "внася съставките", продуктът се прави в Европа

Верепт изчислява, че програмата е дала на компанията му Nobi 18-месечен старт в изграждането на прототипа.

На Moon Surgical, френско-американски стартъп в областта на медицинските технологии, Inception позволява да получат достъп до технологията на Nvidia за хирургическа роботизирана система, предназначена да помага на хирурзите за прецизност и контрол при минимално инвазивни процедури.

Джефри Алварес, главен оперативен директор на Moon Surgical, заяви, че са получили от три до шест месеца, за да "усъвършенстват алгоритмите и да направят хардуера по-надежден".

До 2023 г., две години след като Moon Surgical се присъединява към Inception, Nvidia става официален инвеститор в стартъпа, като предоставя 55 млн. долара (51,19 млн. евро) в кръг на финансиране.

Мохамед Сидик, ръководител на подразделението за рисков капитал на Nvidia Nventures, сега е наблюдател в борда на компанията.

Серж Паларик, вицепрезидент за Европа, Близкия изток и Африка в Nvidia, по-рано коментира пред Euronews, че програмата Inception е част от по-широката "екосистема" на компанията за работа с "всяка компания за изкуствен интелект". "Създаваме пълна екосистема, за да можем да се обърнем към тези компании, които искат да преминат към генеративен AI, и да ги подкрепим", заяви той.

Целта на програмата е да "донесе съставките" на компаниите за изкуствен интелект, така че те да могат да разработват свои устройства, но "да не разработват приложението за тях".

Nvidia е инвестирала отделно във френските Mistral AI и Hugging Face, както и в Synthesia в Обединеното кралство.

Антиконкурентна ли е програмата Inception

Ан-Кристин Вит, професор по антитръстово право в бизнес училището Edhec в Лил, коментира, че антитръстовите адвокати ще трябва да докажат три неща, за да заведат дело срещу Nvidia или друга програма за стартъпи, подкрепяна от големи технологични компании.

Те включват доказателства за наличие на значителен пазарен дял, злоупотреба с този дял с цел възпрепятстване на конкуренцията или злоупотреба с господстващо положение с цел придобиване на по-малки компании.

Ще бъде много трудно да се каже, че Inception насърчава антиконкурентно поведение, докато стартъпите са свободни да преминат към друга технология, допълват експерти.

Според основателя на Nobi, в програмата Inception няма условия, които да задължават компанията му да използва продукти на Nvidia. Nobi може да се преориентира към по-евтин и по-ефективен модел, ако такъв съществува, допълва той.

За антитръстовите специалисти е трудно да докажат дали има нарушения на контрола върху сливанията или други фактори поради липса на прозрачност от технологичните гиганти, тъй като това не е информация, която се съдържа в договори, предоставяни на агенциите за защита на конкуренцията.

Европейската комисия разполага с новия Закон за дигиталните пазари, който би могъл да подпомогне разследването на нарушения на антитръстовите закони от страна на компаниите, работещи с изкуствен интелект, "за всеки отделен случай", коментира неин говорител пред Euronews.

ЕК отказа да коментира конкретно Nvidia, за която се съобщава, че е изправена пред възможни антитръстови обвинения във Франция, но заяви, че "разглежда някои от споразуменията между големи играчи на дигиталния пазар и разработчици и доставчици на генеративен AI", и как те влияят на пазарната динамика.