Добрият лидер не трябва да се страхува да си изцапа ръцете с мръсна работа.

Такава е философията на главния изпълнителен директор на компанията за чипове Nvidia Дженсън Хуанг.

Дълго време преди да застане на върха на технологичния гигант, чиято стойност в момента надхвърля 3,1 трилиона долара, той работи в ресторант "Denny's".

Тогава все още е е тийнейджър, а години по-късно идеята за Nvidia се ражда именно във въпросния ресторант, където Хуанг разчиства маси, мие чинии и дори почиства тоалетни.

И макар че с днешна дата Forbes оценява богатството му на близо 108 млрд. долара, той твърди, че скромното начало все още определя типа бизнес лидер, който е днес.

"За мен никоя задача не е под достойнството ми, защото съм бил мияч на чинии и съм чистил тоалетни", казва Хуанг в интервю през март в Станфордското висше бизнес училище, цитиран от CNBC. "Искам да кажа, че съм чистил много тоалетни, повече от всички вас, взети заедно", навлиза в подробности той пред зала, пълна с любопитни студенти.

Разбира се, има голяма разлика между това да бъдеш тийнейджър в ресторант и да управляваш компания за трилион долара.

Но Хуанг твърди, че и днес се опитва да подхожда към работата си с подобна готовност и да поема неприятните задачи, ако смята, че това ще помогне на служителите му да подобрят компанията, независимо дали може да бъде възложено на някой друг.

Хуанг е известен с това, че е практичен изпълнителен директор, а някои служители го наричат "взискателен" и "перфекционист".

По негово изискване, служителите в компанията изпращат всяка седмица имейл с петте най-важни неща, по които работят, а понякога самият Хуанг се разхожда покрай бюрата им и проверява как вървят проектите, като дава своите предложения.

Винаги, когато е възможно, технологичният лидер обяснява в конкретика на служителите мотивите за своето предложение или решение. Това помага на компанията в дългосрочен план, а Хуанг го намира за удовлетворение и възможност да научи нови неща.

"Постоянно показвам на хората как да разсъждават върху различни неща: стратегии, как да прогнозират нещо, как да разбият даден проблем", допълва той в Станфорд. "Даваш възможност на хората да работят навсякъде."

Хуанг се старе да приключва най-сложната си работа още в началото на деня, така че ако някой има нужда от него през останалата част, той "винаги може да каже: "Имам много време". И аз имам", споделя той в речта си при откриването на Калифорнийския технологичен институт миналия месец.

И докато много изпълнителни директори се опитват да ограничат броя на хората, които са им пряко подчинени, до няколко служители, за да освободят управленския си график, Хуанг предпочита около "50 преки подчинени". Според него тази структура подобрява работата на Nvidia, тъй като позволява по-пряк поток на информация и стратегия между Хуанг и другите ръководители.

"Колкото повече преки подчинени има един главен изпълнителен директор, толкова по-малко са слоевете в компанията. Това позволява да поддържаме информацията в постоянна динамика", обяснява той.

Всичко се състои в това да постави служителите си в най-добрата позиция да успеят да допринесат за цялостния успех на Nvidia.

Работата на всеки добър главен изпълнителен директор е да "води другите към постигане на успех, да вдъхновява, да дава възможност, да подкрепя", добавя Хуанг. "Това са причините, поради които съществува управленският екип: в услуга на останалите, които работят в компанията."