Американските и европейските фондови пазари се понижиха в петък, след като глобален технологичен срив затвори летищата, прекъсна операциите на банки, медийни компании и служби за спешна помощ, смущавайки още редица сектори по целия свят.

Технологичният Nasdaq Composite падна с 0,8%, удължавайки седмичния си срив до 3,6%.

S&P 500 се понижи с 0,7%.

Dow Jones Industrial Average загуби 377,49 пункта, или 0,9%. Бенчмаркът на сините чипове е единственият от трите основни американски индекса, който отбеляза седмична печалба.

Доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ се повиши до 4,238% от 4,188% в четвъртък.

Биткойн, най-голямата криптовалута, скочи с близо 6% до $67 235,34.

На Стария континент общоевропейският индекс Stoxx 600 регистрира спад от близо 0,8%, като повечето сектори потънаха в червено.

Подобна бе картината и в Азия, като бенчмарк индексът на Хонконг падна с над 2%.

Акциите на предизвикалата срива компания CrowdStrike са с над 11% надолу. Microsoft падна с 0,7%.

Конкурентите на CrowdStrike SentinelOne и Palo Alto Networks отбелязаха ръстове, като акциите им се повишиха съответно със 7,9% и 2,2%.

Председателят на Федералната търговска комисия на САЩ Лина Хан свърза срива от петък с концентрираната пазарна мощ, която създава „крехки системи“.

В публикации в X тя не обяви разследване на инцидента, но направи паралели с предприемането на действия в миналото, като например търсене на обществен коментар от компании, които често купуват по-малки конкуренти, специално в технологичната индустрия.

Въпреки прекъсването в киберпространството, търговията на борсите в САЩ функционираше нормално, след като по-рано някои финансови компании, като TD Bank и Лондонската фондова борса, съобщиха за проблеми. Visa обяви, че нейните системи работят нормално, но е наясно с докладваните трудности с плащанията.

Технологичният срив беше „черешката на тортата“ на една драматична и нестабилна търговска седмица. Инвеститорите се отдръпнаха от акциите на технологични компании с мега капитализация, насочвайки се към области на пазара, които биха могли да се възползват от потенциални намаления на лихвените проценти, като акции на малки компании и икономически по-чувствителни сектори.

Индексът Russell 2000, обхващащ дружества с малка капитализация, се е повишил с 1,7% за седмицата, изпреварвайки основните индекси.

Кали Кокс, главен пазарен стратег в Ritholtz Wealth Management, казва пред The Wall Street Journal, че „всичко друго освен технологичното рали“ има място за развитие. Тъй като ценовият натиск намалява, a икономиката на САЩ остава силна, Федералният резерв вече има достатъчно причини да намали лихвените проценти, отбелязва тя.

Все пак някои инвеститори се подготвят за повишена волатилност на пазара през следващите дни, позовавайки се на несигурността около президентските избори през ноември и паричната политика на Фед.

Робърт Шайн, главен инвестиционен директор в Blanke Schein Wealth Management, казва пред WSJ, че е позиционирал портфейлите на своите клиенти с голям процент пари в брой и съкровищни облигации в очакване на по-нестабилен пазар през втората половина на годината.

По отношение на корпоративните новини, застрахователят Travelers спадна със 7,8%, след като отчете по-слаби от очакваните приходи.

American Express се понижи с 2,7%, след като приходите на компанията за кредитни карти паднаха под прогнозите на анализаторите.

Starbucks скочи с 6,9%, след като The Wall Street Journal съобщи, че инвеститорът активист Elliott Investment Management е натрупал значителен дял в кафе веригата.