След бурна битка Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) даде "предварително одобрение" на няколко мениджъри на активи, които планират да пуснат борсово търгувани фондове (ETF) за Ethereum тази седмица.

Източници от индустрията съобщават пред Reuters, че SEC е инструктирала мениджърите на активи да представят документи за окончателно предлагане преди края на седмицата. Кандидатите включват BlackRock, Franklin Templeton и VanEck. Ако всичко мине по план, търговията се очаква да започне във вторник, 23 юли, пише Fast Company.

Ethereum е втората най-популярна криптовалута, след Bitcoin. Скоро тя ще навлезе на търговската площадка под формата на спот Ether ETFs, подкрепена от действителната цена на Ethereum, а не от бъдещи договори. Тъй като по този начин ETF активът ще стане по-лесен за инвестиране и търговия, това вероятно ще доведе до по-нататъшно навлизане на криптовалутата в масовия сектор.

Какво да очакваме?

Първите спот Bitcoin ETF се появиха през януари. Сега тези на Ether може да надминат кралят на криптото, според нов доклад на Kaiko, който подчертава съотношението между цените на двата дигитални актива.

"Отношението на ETH към BTC, което измерва относителното представяне на двата актива, остава повишено на около 0,05", пише в доклада.

"Това е значително по-високо от нивата преди одобрението на SEC от близо 0,045. Съотношението предполага, че ETH може да продължи да се представя по-добре след пускането на ETF".

Въпреки това Bitwise прогнозира приток на 15 млрд. долара за първите девет месеца на борсово търгуваните фондове за Еther. Според доклад на Citigroup очакванията са за приток от 30% до 35% от този за Bitcoin ETF - приток между 4,7 млрд. и 5,4 млрд. долара през първите шест месеца от стартирането.

В миналото ETF-ите бяха отхвърлени от SEC поради опасения за манипулиране на пазара. През август 2023 г., след като тричленен състав на Апелативния съд във Вашингтон постанови, че SEC е сгрешила, като е отхвърлила предложения ETF за Bitcoin на Grayscale, институцията беше принудена да ги одобри. Тя все пак предупреди за рисковете на продукта.

В навечерието на старта търсенето на ETH се увеличава. Според данните на Google Trends терминът "Ethereum" е нараснал в търсенията от резултат 57 от 100 на 14 юли до 82 в понеделник. Към момента на писане на статията Еther се търгува на цена от $3 484, което е ръст от 10,6% за последната седмица.

При евентуално одобрение спот ETF-ите ще бъдат регистрирани на Nasdaq, Нюйоркската фондова борса и Чикагската борса за опции.