Тъй като криптото никога не спи, а ако това се случи, много трейдъри биха се притеснили, познанията върху тънкостите на водещите цифрови активи е от първостепенно значение. Инвестицията в тях може да включва много повече от това да заделите скромна част от заплатата си и да я вложите в някое от популярните имена на криптопазара.

Веселин Георгиев, мениджър за България на най-голямата крипто борса в света Binance, описва инвестирането в тази финансова система така:

“В нашата сфера вярваме, че можем да анализираме само миналото и историята, но никога не можем да предвидим бъдещето, особено когато говорим за клас активи, който е нов и волатилен. Основен принцип не само за крипто, но и за инвестирането като цяло, е да направим задълбочено собствено проучване, да разберем рисковете и да диверсифицираме портфолиото си.“

В този ред на мисли не е тайна, че криптовалутите предлагат възможности за генериране и на пасивен доход. Напоследък стейкингът привлича все по-голямо внимание поради потенциала си да осигурява стабилен доход без необходимост от активно трейдърство. Тази форма на неангажираща инвестиция се е превърнала в популярна практика за тези, които искат да печелят от своите цифрови активи по алтернативен начин. Но това идва и със своите особености.

Стейкингът позволява на трейдърите да участват във валидирането и сигурността на мрежата, като държат и "заключват" своите токени и по този начин печелят възнаграждение за това. Разбирането на пасивния доход от криптовалути е важна стъпка за инвеститорите, които се стремят да диверсифицират портфейла си и да генерират приходи, без да правят постоянен мониторинг на пазара или да се занимават с активна търговия.

Веселин Георгиев е на поста кънтри мениджър на Binance от 2022 г., като под негово ръководство компанията локализира 100% от услугите си за българския пазар. Той отговаря за цялостната дейност на криптоборсата у нас, включително маркетинг, бизнес операции, корпоративни клиенти и отношения с държавните институции. Поддръжник е на Биткойн и блокчейн технологиите, а пред Profit.bg предлага експертен коментар относно алтернативни инвестиции в криптопазара, както и набиращият популярност стейкинг.

С какво се различава Етериум от другите алткойни и какви са неговите уникални характеристики и потенциални предимства?

Етериум е уникален сред другите криптовалути, тъй като първи представи блокчейн система, която изпълнява смарт-контракти (умни договори). Това го различава от другите алткойни и му дава някои потенциални предимства.

Например, умните договори предоставят автоматизация, лимитират нуждата от посредници и отключват иновацията не само във финансите, но и в други сектори. Докато много алткойни служат за дигитални валути, Етериум се позиционира като платформа с отворен код за децентрализирани приложения (DApps). Полезността му не се лимитира с финансовите приложения, тъй като всякакъв тип проекти могат да стартират на Етериум и да използват ETH за трансакционни такси. Това придоби популярност и при бума на ICO-тата (Initial Coin Offerings), при който бяха стартирани огромен брой проекти, които по този начин успяха да наберат средства, продавайки собствения си токен за ETH.

Голяма част от сектора на децентрализираните финанси е построен върху Етериум. Тези услуги използват смарт контракти, за да репликират традиционните финанси като заеми, застраховки, продукти, генериращи доходност, но по децентрализиран и по-ефективен начин.

Към днешна дата пред него все още има предизвикателства, като проблеми с мащабируемостта, високи трансакционни такси и силна конкуренция от други блокчейн мрежи. Въпреки тях Етериум остава плътно зад Биткойн по пазарна капитализация към момента.

Веселин Георгиев, мениджър на криптоборсата Binance за България

Какво точно е консенсусен механизъм за доказване на работа и по какъв начин преходът на Етериум към това се отразява на неговата стойност и функционалност?

Proof of Work (PoW) или Доказателство за работа и Proof of Stake (PoS) - доказателство за залог - са два типа консенсусни механизми, чрез които блокчейн мрежите валидират трансакциите.

PoW е оригиналният механизъм, използван от Биткойн, а след това и от Етериум. В тази система т.нар. миньори разрешават сложни математически задачи, за да добавят нов блок от трансакции на блокчейна. Първият миньор, който разреши проблема, получава награда. Този процес използва значителна компютърна мощност и следвателно електричество, което ражда полемика по отношение на ефекта над околната среда.

Въпреки това аз не съм напълно съгласен с това, тъй като миньорите използват предимно чиста енергия (която произвеждат сами, за да спестят разходи) и се възползват от прекомерното предлагане на евтино електричество на различни места, което спомага за балансирането на мрежите.

Proof of Stake работи по-различно. Вместо миньори там имаме валидатори. Валидаторите се избират на случаен принцип, за да създадат нови блокове на базата на криптовалутата, която те “стейкват” (или ангажират) към мрежата. Представете си го като участие в лотария - колкото повече билети (стейкнати монети) имате, толкова по-голям е шансът да бъдете избрани. Този процес изисква по-малко електрическа енергия.

Етериум планира и изпълни успешно преход от PoW към PoS, който потенциално може да има влияние върху неговата стойност и функционалност, включително енергийна ефективност, сигурност, стейкинг награди.

Важно е да се отбележи - винаги има рискове. Бъгове, забавяне на развитието на мрежите от ниво 2 или пазарните настроения могат да повлияят на Етериум. Някои критици вярват, че PoW мрежите са по-сигурни и по-децентрализирани. Залозите за Етериум са високи, но Ethereum 2.0 има потенциала да увеличи своята мащабируемост, сигурност и скорост на трансакциите в дългосрочен план.

В какви ситуации е най-оптимално за трейдърите да се обърнат към стейкинг? Може ли това да служи като добра инвестиция срещу инфлацията?

Стейкването би било едно добро решение за търговците в няколко различни случая. Например, когато пазарната активност е ниска, а потребителят вярва дългосрочно в актива си, той може да си гарантира стабилни стейкинг награди пасивно и да получи добра възвращаемост в дългосрочен план, вместо да търгува. Много добро решение за потребителите, които не са влияят от краткосрочната стойност на актива си, измерен във фиатна валута (например евро), а вярват в него дългосрочно.

А това дали стейкингът може да се служи като добра застраховка срещу инфлацията, потенциално - да, но не е гарантирано. Той може да предложи понякога значителни награди, много над това, което предлагат традиционните финанси. Ако стойността на съответния актив се увеличи във времето, потребителите ще увеличат не само количеството си токени, но и финансовата им стойност, измерена във фиатни валути. Като цяло криптовалутите по дизайн имат предвидимо и прозрачно предлагане, за разлика от фиатните валути, които могат да бъдат печатани свободно от централните банки. Този лимит на предлагането може да превърне стейкинга в добър хедж срещу инфлацията.

Но е важно да кажем ясно - стейкингът не е безрисков. Основният риск е свързан с обезценката на стейкнатия актив. Ако това се случи - вие ще получите повече токени, но тяхната стойност във фиатна валута може да бъде много по-ниска от момента, в който сте ги стейкнали. Имайте предвид, че понякога стейкването е свързано със заключването на съответния актив за определено време. При резки пазарни промени вие няма да можете да го отключите, за да го продадете, или ще трябва да се откажете от натрупаните до момента награди.

Можете ли да кажете нещо повече за евентуалното появяване на Етериум ETF? Кои други криптовалути очаквате да тръгнат по този път?

Идеята за Етериум ETF вече не звучи толкова екзотично, особено след одобрението на тези за Биткойн. Те ще позволят на инвеститорите да имат експозиция към цената на Етериум без нуждата да притежават директно съответния актив.

Евентуалното одобрение на подобен ETF ще признае, че Етериум е подходящ актив за конвенционалните инвеститори. Колкото до другите криптовалути – има хиляди такива, но много от тях изглеждат неподходящи поради малкия си размер, ниската си ликвидност и регулаторното ниво на признание, което Биткойн и Етериум получават.

Информацията, предоставена в тази статия, е само с образователна цел и не представлява финансов, инвестиционен или търговски съвет. Търговията с криптовалути крие рискове, включително, но не само, волатилност на пазара, регулаторни промени и загуба на средства. Препоръчваме на читателите да провеждат собствени проучвания и да се консултират с квалифициран финансов съветник, преди да вземат каквито и да било инвестиционни решения.