Дългоочакваният Халвинг досега е оказал слабо влияние върху цената на биткойна (BTC), като в понеделник представители на криптопазара заявиха, че съдбата на дигиталните валути са тясно свързани с по-широките настроения на финансовите пазари и геополитиката.

Ентусиастите с нетърпение очакваха Халвинга - промяна в основната технология на криптовалутата, която се случи в събота и има за цел да намали скоростта, с която се създават нови биткойни.

Промяната се извършва на всеки четири години и някои криптоманиаци посочиха повишаването на цените след предишните събития като знак, че BTC отново ще достигне рекордни нива.

В понеделник въздействието беше слабо забележимо, като най-високата цена на биткойна за деня достигна $66 300. Втората по големина криптовалута, Етер, се задържа близо до 3200 долара, постигайки 1,5% напредък за последните 24 часа.

"Геополитическите събития, които се развиват в момента, оказват по-голямо влияние, отколкото каквото и да е въздействие от Халвинга. Така че за момента всяко покачване, може да се дължи на предполагаемото отслабване на напрежението между Иран и Израел", казва пред Reuters Мик Рош, старши трейдър в Zodia Markets.

На този фон Ерик Демут, главен изпълнителен директор на австрийския брокер на криптовалути Bitpanda, отбелязва, че биткойнът е все по-зависим от по-широките пазарни настроения и няма ясен модел на търговска активност на дребно около намаляването наполовина.

"Криптовалутите вече толкова много приличат на акциите. Същите хора, които търгуват с технологични акции, се занимават и с крипто."

В по-дългосрочен план обаче последните три Халвинги бяха последвани от експоненциално покачване на цената на биткойна около 50-100 дни след събитието, посочва криптохедж фондът QCP Capital в пазарна актуализация от понеделник. "Ако този модел се повтори, биковете на BTC все още разполагат с няколко седмици, за да изградят по-голяма дълга позиция", пише в доклада.

За биткойна сега фокусът е върху "институционализирането", казва пред Reuters Бен Лайдлър, стратег за глобалните пазари в eToro.

Към този момент криптовалутите все още остават нишов клас активи, като общата им стойност е около 2,5 трлн. долара, по данни на компанията за проследяване на пазара CoinGecko.

Регулаторните органи предупреждават, че те са спекулативни, рискови и имат ограничено приложение в реалния свят.

Криптопазарите също така очакват да видят дали Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ще одобри спот ETF за втората по големина криптовалута – Етер, но Демут и Рош заявиха, че надеждите, че това може да се случи през май, избледняват.