Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) проправи пътя за потенциалното стартиране на осем борсово търгувани фонда, свързани с втората по големина криптовалута в света, след като по-рано тази година регулаторът одобри първите Bitcoin ETF-и.

В четвъртък регулаторът одобри промени в правилата в подкрепа на ETF-и, които инвестират в Ether, дигиталния токен на блокчейна Ethereum, за няколко групи, включително BlackRock, Fidelity, Invesco и Ark Invest. Ще бъде необходим втори кръг от одобрения, преди продуктите да могат да бъдат пуснати на пазара.

"Преди седмица щях да кажа, че сте луди, ако си мислите, че тези ETF-и ще получат одобрение от SEC", казва пред Coindesk Джеймс Сейфарт, анализатор на Bloomberg.

Широкото очакване на одобренията доведе до покачване на цената на Ether с над 20% от понеделник насам и с повече от 60% от началото на годината.

Това е значителна регулаторна промяна за Комисията по ценни книжа и фондови борси след месеци мълчание по въпроса. В понеделник SEC неочаквано даде обратна информация на емитентите и борсите относно заявленията им, което предизвика лавина от документи и ревизии, пише Financial Times. По данни на Bloomberg Intelligence SEC е била изправена пред крайни срокове в четвъртък и петък, за да отговори на заявленията за Ether ETF съответно от VanEck и Ark.

"Това е ключова стъпка към предлагането на достъп до Ethereum чрез структурата на ETF, което ще предложи на американските инвеститори по-лесен достъп, по-висока защита и гаранции", заявиха Invesco Galaxy, група за цифрови активи, цитирана от FT. "Надяваме се, че това одобрение показва готовността на SEC да одобри стартирането на тези продукти".

Независимо от това, има скептици и от двете страни: "Мисля, че повечето от нас са се примирили, че одобренията може и да бъдат отказани", казва пред FT Катрин Даулинг, главен съветник на Bitwise Asset Management, един от 11-те американски емитенти на ETF за Bitcoin, който е подал заявление за пускане на Ether ETF.

На този етап все още не е ясно дали и кога Комисията по ценните книжа и борсите ще издаде втория кръг от одобрения, необходими за стартирането на продуктите.

В четвъртък сутринта председателят на SEC Гари Генслер обясни своята резервираност към стартирането на криптоинвестиционни продукти на американския пазар на конференция на Investment Company Institute. Той намекна за безбройните случаи на измами, които са засегнали индустрията, като например този на основателя на FTX Сам Банкман-Фрийд, който през март беше осъден на 25 години затвор за измама с милиарди долари, изчезнали от неговата крипто борса.

"Въпросът се свежда до широко разпространеното неспазване на американското законодателство", каза Генслер на главния изпълнителен директор на ICI Ерик Пан. "Става въпрос за измами и мошеничества. Това е област, в която някои от водещите фигури или са в затвора, или очакват затвор, или екстрадиция."

Миналата година Комисията по ценни книжа и борси загуби съдебна битка с Grayscale Investments заради стремежа на мениджъра на активи да превърне водещия си Bitcoin тръст в ETF. След това решение регулаторът - с видима неохота - одобри BTC продукта на Grayscale и 10 други нови ETF, пуснати по-рано тази година.