Кралете на криптото нараснаха и продължават нагоре във вторник на фона на късен скок на оптимизма около решенията на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ относно заявленията за борсово търгувани фондове за спот Ether, първото от които трябва да бъде подадено тази седмица.

Ether оглави ралито, като поскъпна с 9% до 3680,98 долара, според Coin Metrics. В понеделник той се изстреля с 20%.

Междувременно Bitcoin добави 2% и се търгуваше на цена от около 71 350 долара, разширявайки ръста си от 8% в понеделник, когато възстанови нивото от 70 000 долара.

Други основни валути отбелязаха сравнително по-малки печалби, като XRP, ADA на Cardano, SOL на Solana и dogecoin (DOGE) се повишиха с между 3 и 6%, по данни на CoinGecko.

Крипто акциите бързо яхнаха вълната. Coinbase и Microstrategy спечелиха по около 2% в продължителната търговия, а Robinhood поскъпна с 3%. Няколко акции на компании за добив на Bitcoin отбелязаха ръст от 3%, включително Marathon Digital, Riot Platforms, Iren (известна преди това като Iris Energy) и CleanSpark.

Инвеститорите преразглеждат вероятността да се даде зелена светлина на заявленията за Ether ETF на фона на съобщенията, че SEC е поискала актуализация на документите от потенциалните емитенти. Предишният консенсус беше, че такива фондове вероятно няма да видят бял свят, но aнализаторите на Bloomberg повишиха шансовете за одобрение на 75%, което повдигна настроенията на пазара.

"ETH скочи нагоре малко след като започнаха да се разпространяват слухове, че SEC все пак може да даде одобрение тази седмица", казва пред CNBC Бартош Липински, главен изпълнителен директор на Cube Exchange.

"Подобно на одобрението на спот ETF за Bitcoin по-рано през годината, това ми се струва като ситуация от типа "купи слуха, продай новината" и бих си представил рали до този четвъртък и след това кратка разпродажба, независимо дали фондовете ще бъдат одобрени или не", добавя той.

Окончателните решения по заявленията на VanEck и Ark Invest трябва да бъдат взети съответно този четвъртък и петък.

BlackRock, Fidelity, Invesco, Grayscale и Bitwise Asset Management също имат заявки, които очакват решения тази година.