Bitcoin се покачи над $66 000 рано сутринта в сряда, засилвайки възходящото си движение след няколко нестабилни седмици.

Към момента на писане на статията водещата криптовалута се търгува на ниво около $65 200, след като през последните 24 часа поскъпна с 3,8%, според данни на Coingecko.

Това се случва след период на несигурност през юли, когато BTC падна до $53 500 на фона на опасенията около изплащането на суми от несъществуващата борса Mt. Gox и огромните ликвидации от германското правителство.

Този скок е част от по-широк растеж на криптопазара, като Ethereum също отбеляза ръст, търгувайки се на $3 470 със седмичен скок от 11.82%.

Един от ключовите фактори, които допринесоха за положителната динамика, беше пълното ликвидиране на притежанията от портфейли, свързани с германската провинция Саксония, което краткосрочно срина пазара. Или по-скоро фактът, че всичко това е приключило.

По този повод Юджийн Чунг, вицепрезидент на Bybit, казва пред Decrypt, че сега, когато германското правителство е изчерпало своите продажби на BTC, пазарът вероятно ще види краткосрочно облекчение и подновено търсене, което ще се влее в подкрепи рентабилността на дигиталните активи.

След седмици на трансфери, които бързо се ускориха от понеделник нататък, германското правителство напълно е изчистило своите BTC портфейли от петък следобед, според данни на аналитичната компания Arkham Intelligence.

"Въпреки това, очертаващото се свръхпредлагане на монети от Mt. Gox допринася за усещането за предпазливост на пазара, макар шансът този натиск за продажба вече да е оценен като голям", казва Чунг. "В края на краищата, разпределението на имуществото на фалиралата борса се следи отблизо от индустрията в продължение на години и вероятно е най-телеграфираното събитие за продажба в историята на BTC."

Освен това криптопазарът намери нов оптимизъм в про-биткоин позицията на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп.

В изненадващ ход Тръмп обяви избора си на приятелски настроен към криптото сенатор Джей Ди Ванс за свой кандидат за вицепрезидент чрез публикация в Truth Social.

Постът на бившия президент бързо набра популярност в различни социални мрежи в понеделник, което допълнително засили перспективите на крипто общността.

Скокът на Bitcoin съвпада и с увеличаването на притока на средства в спот ETF-ите.

Само на 16 юли американските спот ETF-и за BTC регистрираха общ нетен приток от $423 млн., отбелязвайки осми пореден успешен ден, според данни на SoSo Value.

Фондът iShares Bitcoin Trust на BlackRock поведе с еднодневен приток от $260 млн., докато фондът Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund привлече $61 млн.

Предстои да видим устойчив ще се окаже този рас теж. Очаква се част от кредиторите на Mt. Gox да получат своите плащания през следващите седем до 14 дни, според имейл, който Kraken изпрати на потребителите. Kraken е една от петте криптоборси, включително Bitstamp, която работи със синдика на Mt. Gox, за да улесни разпределението на BTC на кредиторите.