Депозитите в банките са на рекордни нива и това означава, че хората не знаят какво да правят с парите си. Нито ги инвестират в активи, които да им донесат доходност, нито ги вкарват в бизнес.

С тези думи мениджърът на Binance за България Веселин Георгиев описа инвестиционната култура в страната по време на форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2024.

Според него проблемът е на културно и социоикономическо ниво. Той идва от образованието, което липсва както в семействата, така и в училищата.

„Учим какви ли не безполезни неща, но не и какво е такса и как работят банките. Като цяло децата не виждат парите, като разменна стойност в обществото – а това е тяхната основна цел. Ние като компании даваме своя дан да образоваме хората, но определено нещата трябва да почнат от по-ранно и фундаментално ниво.“

Говорейки за приемствеността на криптовалутите, Георгиев отбеляза, че това е една нова индустрия, в сравнение с банковата, която е на стотици години.

Крипто прави първите си крачки, но благодарение на интернет, те са много по-бързи. Все повече българи откриват дигиталните валути като алтернатива и дори спасение от инфлацията, добави той.

„В момента достигаме до един преломен момент в крипто историята, която е кратка, но динамична. Нашата общност вече се образува като критична маса. Преди 10 години това беше една зона, запазена за ИТ специалисти, на които единственото им занимание е да ровят по компютрите си и нямат никакъв социален живот. Ставаше въпрос за малък брой хора, които ние като общество можехме да пренебрегнем.

Последните данни от САЩ обаче - че над 50 млн. души притежават дигитални активи - правят тази група истински значима. Тя получава някаква важност и всички се оглеждат в нея. Мисля, че тепърва започваме и процесите се развиват толкова бързо, че въпросът вече не е дали, а кога“, посочи Георгиев.

Крипто индустрията може да бъде екстремно волатилна, много повече от традиционните финанси. Затова са важни няколко неща. Едно от тях е човек да прави собственото си проучване. В интернет пространството има изключително много инфлуенсъри, които могат да ти продадат „обещаващ“ проект, но зад това да стои измама. Винаги когато инвестираш собствените си пари, отговорността да направиш проучване е твоя, допълни мениджърът на Binance за България.

Той отбеляза важността на самостоятелното подсигуряване на криптоактивите, като изтъкна основното предимство на блокчейн технологията пред традиционните фиатни системи. Според него трейдърите са изцяло отговорни за опазването на своите притежания, като подчерта, че загубата на ключ за достъп не е толкова маловажна, колкото забравянето на парола за имейл – тук няма възможност за възстановяване.

Попитан за медийното отразяване на криптовалутите, мениджърът заяви, че представите за Bitcoin като пирамида, вече са отживелица.

“В момента струва около $70 000, а само преди две години цената му беше $16 000. Когато пазарът е долу, се поражда страх, а мейнстрийм медиите го отразяваха единствено при наличие на някакъв скандал. В миналото те никога не споделяха за увеличаващата приемственост на криптовалутите.

Сега се намираме в силни времена за пазара и виждаме, че медиите започнаха да проявяват интерес. Това е и моментът, в който най-много нови участници се включват в крипто търгуването, водени от информацията, че цените на дигиталните активи се увеличават.

Разбира се, това крие рискове. Всички знаем термина за такава вълна - FOMO (страх от пропускане). Хората решават, че щом Bitcoin струва $70 000, ще достигне $100 000 до края на годината. Важно е да се каже, че никой не може да гарантира това. Именно затова всеки трябва да прави собственото си проучване“, завърши Георгиев.