Загубите на криптопазара се трупат след втория най-лош седмичен спад от 2024 г. насам, което е отражение на охлаждането на търсенето на борсово търгувани фондове за Bitcoin и несигурността по отношение на паричната политика на САЩ.

Основните крипто токени чувствително се понижиха през последните 24 часа, тъй като Bitcoin обърна печалбите си от миналата седмица, което доведе до ликвидиране на бичи залози oт над 150 млн. долара през уикенда.

BTC загуби 3%, докато Ethereum, ADA на Cardano и BNB Chain регистрираха подобни загуби. Solana спадна със 7% и се търгуваше за близо $120 долара в понеделник сутринта, докато меме токените Dogecoin и Shiba inu (SHIB) се понижиха с близо 5%.

Индексът CoinDesk 20 (CD20), който проследява основните токени без стейбълкойните, се срина с малко над 4%.

Някои фондове обясниха загубите с големи продажби от Bitcoin миньорите и с германското правителство, което изхвърли значително количество BTC.

В допълнение към негативния сантимент американските борсово търгувани фондове са регистрирали изходящи потоци за над 1 млрд. долара през миналата седмица, според данни на CoinDesk.

Днешният спад удължава една от най-лошите седмици на криптопазара през тази година. Bitcoin пострада през последните няколко седмици на фона на продажби за милиарди от големи притежатели, силен долар и още по-силен пазар на технологичните индекси в САЩ

През март Bitcoin достигна рекордните $73 798, но през това тримесечие изостава за сметка на традиционните инвестиции като акции, облигации и злато.

Пукнатините в пазара идват и на фона на съмненията относно намеренията на Федералния резерв да намали лихвените проценти от двадесетгодишния връх, посочва Bloomberg. За някои анализатори отстъплението при цифровите активи е предупредителен знак за по-широкия апетит за риск.

Кумулативната пазарна капитализация на всички криптоактиви е загубила $70 млрд. от вчера, достигайки малко под $2,4 трлн.