Криптовалутите понесоха сериозни щети в началото на вторник в очакване на данните за инфлацията в САЩ. Световните пазари са в напрежение преди решението на Федералния резерв за лихвените проценти. На този фон трейдърите имат основание да бъдат особено бдителни за потенциална волатилност.

Bitcoin се понижи с 2,9% през последните 24 часа до $67 417. В средата на март кралят на криптото достигна рекорден връх от $74 000 на фона на засилен интерес от страна на новите борсово търгувани фондове, но оттогава цената му продължи в низходящ тренд.

Спадът идва, след като 11-те американски спот ETF регистрираха общ нетен отлив от 64,9 млн. долара на 10 юни - първият от месец насам, според Farside Investors.

Въпреки това данни на BitMEX Research посочват, че трейдърите масово купуват спот ETF-и на Bitcoin, като същевременно продават фючърси, свързани с криптовалутата. Следователно натискът от продажби, създаден от търговията с фючърси, поддържа цената в относително равновесие.

Ethereum- втората по големина криптовалута - се понижи с 4% до $3 522, независимо че през последния месец поскъпва с 20%.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси наскоро одобри критични промени в правилата, за да позволи на борсово търгуваните фондове да продават спот Ether. Въпреки това, все още може да отнеме седмици или месеци, преди емитентите да получат окончателно разрешение да пуснат продуктите.

Алткойните остават на червено, довеждайки до загуба на $80 милиарда от общата пазарна капитализация на криптовалутите. Solana се понижи с 3,4%, Cardano - с 1,8%, а Dogecoin продължи серията си от загуби с 2,7%.

Допринасяйки с допълнителен стрес за криптопазара, на 11 юни Бюрото по трудова статистика на САЩ ще обяви данните за индекса на потребителските цени (CPI) за месец май, с които се измерва инфлацията. Според прогнозите на анализаторите инфлацията ще се повиши с 0,1% след скока от 0,5% през април, с което годишната стойност ще достигне 3,4%, а базисният индикатор се очаква да нарасне с 0,3% през май, колкото и през април, съобщава Morningstar. Очаква се повишена волатилност, тъй като днес ще започне и процесът на вземане на решения относно паричната политика на Фед.

"Криптопазарът е като наркоман, който постоянно се нуждае от бичи новини, за да се задържи", описва последната седмица на дигиталните активи пред Bloomberg Ананд Гомеш, съосновател на Paradigm, платформа за деривати.

"Така че, когато няма такива, пътят на най-малкото съпротивление е надолу."