През уикенда Bitcoin (BTC) и Ether (ETH) не направиха значителни ходове, тъй като откритият интерес и обемите на търговия спаднаха след като в петък бяха изтеглени 400 млн. долара от ливъридж, което потисна пазарната инерция.

Въпреки това анализаторите от Presto Research очакват пазарната волатилност да се върне през тази седмица с макроикономически катализатори като публикуването на индекса на потребителските цени в сряда, заседанието на Фед и речта на Джанет Йелън в петък.

На този фон Bitcoin започва новата седмица, борейки се с вековна съпротива, след като юни стартира с изненадваща волатилност. Външните фактори под формата на макроикономически данни от Съединените щати показаха, че са способни да преобърнат траекторията на криптовалутите за един миг.

Засега това, в комбинация с движенията за структуриране на ликвидността от страна на китовете, успява да попречи на водещата криптовалута да измине пътя към нов рекорд над $74 000. Макар това да разочарова много пазарни участници, следващите дни ще предоставят повече катализатори в подобен стил, имайки предвид предстоящите данни и заседания.

В ранните европейски часове в понеделник BTC се търгуваше за малко над $69 400, а ETH - за около $3 660. Solana и XRP показаха леки загуби. Токените BNB Chain на BNB се понижиха 5,5%, тъй като трейдърите вероятно са прибрали печалбите си след покачването до връх от $710 миналата седмица.

Спадът в акциите на GameStop (GME) изглежда натежа върху по-рисковите активи като алтернативни и меме токени, като лидерите в сектора dogecoin (DOGE) и shiba inu (SHIB) загубиха над 10%.