Bitcoin, Ether и по-широкият алткойн пазар отбелязаха сериозен спад, след като на 7 юни данните за заетостта в САЩ се разминаха с очакванията. Трейдъри и анализатори обаче смятат, че това е просто леко "разтърсване" преди продължаването на възходящата тенденция.

В петък обобщаващият доклад за състоянието на заетостта в САЩ разкри по-голямо от очакваното увеличение на работните места, което противоречи на надеждите на криптоанализаторите, че по-слаби данни ще окажат натиск върху Фед за намаляване на инфлацията и в резултат на това Bitcoin ще достигне нови върхове.

"Една по-слаба изненада може да върне намаляването на лихвените проценти, а през следващата седмица ще получим доклада за инфлацията на потребителските цени. Ако индексът CPI е 3,3% или по-нисък, това вероятно ще тласне Bitcoin към нови исторически върхове", написа в блога си на 5-ти юни Маркус Тилен, ръководител на проучванията в 10x Research.

Въпреки че данните показват различна тенденция, Тилен не вярва, че докладът за заетостта пряко е предизвикал спада на криптопазара. "Крипто се разпродаде в края на петък без определящ катализатор", каза той в публикация от вчера.

"Данните за заетостта в САЩ бяха смесени, като равнището на безработица се покачи до 4,0%, но имаше изненада в посока нагоре по отношение на броя на добавените работни места. Това се дължеше изцяло на увеличаването на броя на работещите на непълно работно време".

Общият брой на работните места в САЩ се е увеличил с 272 000 през май, докато нивото на безработица се е повишило с 0,1%, по данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ.

Към 10:00 българско време Bitcoin се понижи с 2,62% през последните 24 часа, спадайки до $69 348. Ether намаля с 3,38%, заставайки на $3,685 докато алткойните претърпяха още по-значителни загуби.

PEPE поевтиня с 9,23%, Solana се понижи с 5,41%, а Dogecoin се срина със 8,47%, според данни на CoinMarketCap.

Други трейдъри коментираха, че пикът на пазара е далеч и предложиха да се гледа на спада като на възможност за покупка.

"Истинският бичи пазар още дори не е започнал", твърди криптоблогърът Kaleo в X.

Нещо, което може да вдъхне надежди на пазара е ходът на ЕЦБ да понижи основния си лихвен процент по кредитите от 4% на 3,75%, което е първото намаление от пет години насам. Анализаторите като цяло смятат, че това ще увеличи ликвидността и привлекателността на алтернативните активи.

В момента криптобиковете се почесват по главите, опитвайки се да разберат какво може да е необходимо за истински пробив нагоре. На този фон в четвъртък, ден преди тежките за пазара данни, спот ETF-ите завършиха 18-ия пореден ден на приток, което не беше постигано дори по време на резките увеличение на цените през февруари и март. Според HODL Capital през тази серия борсово търгуваните фондове са натрупали над 56 хил. BTC, или почти 7 пъти повече от изкопаното количество за този период.