Въпреки че се намира много близо до целта, Bitcoin все още се бори да премине историческия си връх. На 6 юни цената на водещата дигитална валута се доближи до границата от $72 000, но не успя да я достигне, връщайки се към $71 000. Експертите твърдят, че ако поскъпне с още хиляда долара, кралят на криптото ще пречупи психологическа бариера, донасяйки рекордни успехи на трейдърите.

Cointelegraph подчертава, че отдръпването от целта може да се дължи на няколко причини, включително все още съществуващата регулаторна несигурност и страховете от негативни макроикономически събития.

Докладът за заетостта в САЩ ще бъде публикуван на 7 юни, последван от индекса на потребителските цени на 11 юни, и ако и двата отпечатат положителни резултати, това може да помогне за изстрелването на BTC до нови исторически върхове, според ръководителя на отдела за проучвания на 10x Research Маркъс Тилен.

Цената на Ethereum (ETH) в момента на публикуване е $3 847,93, като показва дневно увеличение от 1,3%. Това скромно, но положително движение отразява устойчива възходяща тенденция в краткосрочен план. В 24-часовия диапазон на търговия втората най-голяма криптовалута удари дъно от $3 782,88 и връх от $3 887,49, което предполага известна волатилност в рамките на деня, но като цяло запазване на бичата позиция.

След вчерашният силен ден, повечето алткойни с по-големи капитали днес се оцветиха в червено. Такъв е случаят с BNB, SOL, XRP, DOGE, TON, ADA, SHIB и DOT, но техните дневни ретракции са съвсем незначителни в сравнение с увеличенията им от вчера.

Bitcoin рекорди и прогнози

Когато цената на BTC се колебаеше около $68 000 на 4 юни, 0,03% от дългосрочните притежатели - тези, които са го имали в продължение на повече от 155 дни - все още бяха в "позиция на загуба", според доклад от 4 юни, публикуван от компанията за криптоанализ Glassnode.

Тази група се състои главно от тези, които са закупили Bitcoin по време на бичия цикъл през 2021 г., когато той достигна предишния си исторически връх от $69 000.

Glassnode отбелязва, че дори при $68 000 общият обем на дългосрочните притежатели на загуба е "незначителен", като приблизително 4900 BTC са закупени над текущата спот цена.

Финансовият консултант пише, че краткосрочните притежатели - тези, които държат Bitcoin за по-малко от 155 дни - са предимно трейдъри, които са закупили през март преди той да достигне историческият връх от $73 679 на 13 март.

"Кохортата на краткосрочните притежатели поема по-голямата част от пазарните загуби - състояние, което обикновено се наблюдава по време на корекции на бичия пазар преди ATH", пише в доклада.

Glassnode вярва, че последният скок на цените предизвиква подновено пазарно очакване. "Първите проблясъци на пазарни спекулации изглежда се завръщат след многомесечна ценова консолидация."