Bitcoin имаше спокоен уикенд с малко движения, но понеделник започна с обещаващ старт, като активът скочи до и над $69 000. Алткойните също са предимно в зелено.

Миналият понеделник също беше доста положителен за основната криптовалута, тъй като тя се изпомпа над $70 500. Въпреки това BTC не успя да задържи ръста си и започна да губи стойност до края на деня, особено във вторник. Отстъплението кулминира със спад до $67 200.

Последваха още по-неспокойни вълни, като най-значителният ръст беше в четвъртък до $69 500. Bitcoin обаче бе спрян там и по-късно бе изтласкан на юг до седмично дъно от $66 600.

След незабавното възстановяване, при което BTC скочи на $67 500, активът се успокои там през уикенда. Пазарната му капитализация се повиши до $1,360 трилиона, а господстващото му положение над алткойните нарасна с 0,3% от вчера и вече е 50,2%.

Повечето алткойни също последваха BTC по пътя нагоре с дребни успехи. Ethereum си възвърна нивото от $3 800 след повишение от 1,1%. Подобни ценови скокове се наблюдават и при SOL, XRP, DOGE, TON, ADA, SHIB, AVAX и др.

Binance Coin е най-добре представящата се от алтите с по-голяма капитализация, като се повиши с 5% до $630. По-рано BNB достигна 640 долара за първи път от почти три месеца.

Кумулативната пазарна капитализация на всички криптоактиви спечели около 40 млрд. долара за една нощ и възлиза на малко над $2,7 трлн. според данни на CoinGecko.

Предстои последната седмица с данни за заетостта преди началото на срещата на Федералния резерв на САЩ на 12 юни. Инвеститорите ще разгледат няколко икономически доклада, които ще бъдат включени в бъдещите политически съображения на Фед.

Решаващите индикатори за пазара на труда в петък ще бъдат едни от тези, които се очаква най-много да повлияят както на акциите, така и на криптовалутите.

В понеделник ще бъде публикуван майският доклад ISM PMI (индекс на мениджърите по поръчките), който показва бизнес условията в производствения сектор на САЩ. Тези данни се считат за надежден водещ индикатор за оценка на състоянието на американската икономика и могат да се използват за предвиждане на променящите се икономически тенденции.

В сряда ще бъде публикуван ISM PMI за сектора на услугите през май, който също ще служи като водещ индикатор за промените в икономическите условия. В петъчните доклади за заплатите и безработицата на Бюрото за трудова статистика към Министерството на труда на САЩ се посочват броят на новите работни места, създадени през изминалия месец, както и процентът на активните лица, търсещи работа.