Криптоборса, която се срина преди 10 години след хакерска атака, ще върне Bitcoin токени на стойност милиарди долари на потребителите - и това кара инвеститорите да се притесняват. След няколко дни базираната в Токио Bitcoin борса Mt. Gox, която беше закрита през 2014 г., ще започне да връща на хиляди потребители токени на стойност почти 9 млрд. долара. Платформата изпадна в несъстоятелност след поредица от кражби, които ѝ струваха между 650 000 и 950 000 биткойна, или до 58 млрд. долара по текущи цени. Изплащането следва продължителен процес на несъстоятелност, свързан с множество забавяния и правни предизвикателства.

В понеделник назначеният от съда синдик, който наблюдава процедурата по несъстоятелност на борсата, заяви, че разпределянето на средствата на около 20 000 кредитори на компанията ще започне в началото на юли. Изплащанията ще бъдат в комбинация от Bitcoin и Bitcoin Cash - ранно разклонение на оригиналната криптовалута.

Въпреки че това е добра новина за жертвите на хакерската атака, които прекараха години в очакване да бъдат обезщетени, цената на Bitcoin се срина до 59 000 долара миналата седмица, при втория най-лош седмичен спад на криптопазара за годината.

CNBC разговаря с половин дузина анализатори, за да разбере какво може да се очаква, когато тази седмица на жертвите на Mt. Gox бъдат върнати около 141 000 токена Bitcoin - или приблизително 0,7% от общо 19,7 млн. в обращение.

Натискът върху Bitcoin може да се засили

Mt. Gox - съкращение от "Magic: The Gathering Online Exchange" - някога беше най-голямата спот борса за Bitcoin в световен мащаб, като твърдеше, че обработва около 80% от всички световни доларови сделки за криптовалута №1. Когато затвори през февруари 2014 г., Bitcoin струваше около 600 долара.

Днес най-голямата криптовалута в света се търгува на цена от около 61 000 долара. Това означава, че потребителите, които са избрали да им бъде възстановена сумата в натура - т.е. в самата криптовалута, а не в паричен еквивалент - са видели как стойността на техните авоари е нараснала с над 10 000% през последното десетилетие.

Джон Глоувър, главен инвестиционен директор на компанията за криптокредитиране Ledn, коментира, че неочакваната печалба за потребителите на Mt. Gox вероятно ще се превърне в огромни продажби на Bitcoin, тъй като инвеститорите ще се стремят да фиксират печалбите си.

„Много от тях явно ще осребрят парите си и ще се насладят на факта, че това, че активите им са заседнали във фалита на Mt. Gox, е било най-добрата инвестиция, която някога са правили", казва Глоувър, който преди това е бил управляващ директор в Barclays. „Някои явно ще изберат да вземат парите и да избягат от пазара."

Джеймс Бътърфил, ръководител на изследователската дейност в CoinShares, пък казва, че надвисналата сума от близо 9 млрд. долара, която предстои да бъде освободена, "отдавна е притеснителна за тези, които имат бичи възгледи за Bitcoin".

″Вследствие на това пазарът е силно чувствителен към всякакви новини за предстоящото връщане на активи. Със съобщението, че тръстът ще започне да продава през юли, инвеститорите са разбираемо притеснени", казва Бътърфил.

Това няма да е първият случай, в който Bitcoin се движи в отговор на големи обратни изкупувания на средства, блокирани в централизирани платформи за търговия. Миналия месец криптоборсата Gemini върна токени на стойност над 2 млрд. долара на потребителите със средства, които бяха блокирани в програмата ѝ за кредитиране Earn, отбелязвайки 230% възстановяване, след като цените на криптовалута №1 се увеличиха повече от три пъти, откакто борсата спря тегленията по Earn на 16 ноември. Анализаторите на JPMorgan свързаха това с негативните ценови движения, като в изследователска бележка от миналата седмица заявиха, че е "справедливо да се предположи, че някои от кредиторите на Gemini, които са предимно клиенти на дребно, са реализирали поне частични печалби през последните седмици".

По подобен начин анализаторите на JPMorgan очакват клиентите на Mt. Gox да са склонни да продадат част от своите токени, за да се възползват от сеизмичните печалби за криптовалутата.

"Ако приемем, че по-голямата част от ликвидациите от страна на кредиторите на Mt. Gox се осъществят през юли, това създава траектория, при която цените на криптовалутите са подложени на допълнителен натиск през този месец, но започват да се възстановяват от август нататък", акцентират те.

Отделно от това миналия месец германското правителство продаде 5000 токена - на стойност приблизително 305,8 млн. долара по цени от четвъртък - от портфейл от общо 50 000 Bitcoin-a, конфискувани във връзка с операцията срещу филмовото пиратство Movi2k. Средствата са били изпратени на различни криптоборси, включително Coinbase, Kraken и Bitstamp, според компанията за блокчейн разузнаване Arkham Intelligence. Тези криптоликвидации също са оказали натиск върху цената на криптовалутата, категорични са експерти.

Много клиентите на Mt. Gox ще запазят своите токени

Повечето анализатори са обединени, че загубите при Bitcoin вероятно ще бъдат ограничени и краткотрайни.

"Смятам, че опасенията за разпродажби, свързани с Mt. Gox, вероятно ще бъдат краткосрочни", казва Леникс Лай, главен търговски директор на криптоборсата OKX. "Много от ранните потребители на Mt. Gox, както и кредиторите, са дългосрочни Bitcoin ентусиасти, които е по-малко вероятно да продадат всичките си токени веднага".

Той припомня, че предишни разпродажби от страна на правоприлагащите органи, включително случаят с Silk Road, не са довели до траен катастрофален спад на цените.

Бътърфил също предполага, че има достатъчно пазарна ликвидност, която да смекчи удара от евентуални масови пазарни продажби.

"През тази година Bitcoin поддържа дневен обем на търговия от 8,74 млрд. долара на доверени борси, което предполага, че ликвидността е достатъчна, за да поеме тези продажби през летните месеци", смята Бътърфил.

Според анализатора на CCData Джейкъб Джоузеф пазарите са повече от способни да поемат натиска на продажбите.

"Нещо повече, голяма част от кредиторите вероятно ще приемат 10% подстригване на притежаваните от тях активи, за да получат предсрочно изплащане, а и не всички активи ще бъдат ликвидирани на свободния пазар, което намалява общия натиск върху продажбите", посочва той, като добавя, че неотдавнашните ценови движения предполагат, че временното въздействие на изплащането на Mt. Gox може би вече е оценено.

Ръководителят на отдела за проучвания на Galaxy Digital Алекс Торн, от своя страна, смята, че ще бъдат разпределени по-малко монети, отколкото хората си мислят, което означава, че ще има по-малък натиск за продажба, отколкото пазарът очаква. Въпреки това през май той също така пище, че дори ако бъдат продадени само 10% от върнатите токени, "това ще окаже влияние върху пазара".

"Повечето от индивидуалните кредитори ще депозират монетите си директно в търговска сметка на някоя борса, което прави продажбата им изключително лесна", казва тогава Торн.

Виджай Аяр, ръководител на отдела за потребителски растеж за Азиатско-тихоокеанския регион в криптоборсата Gemini, също е съгласен, че цялостното въздействие от изплащането на Mt. Gox вероятно ще бъде "разсеяно", като се има предвид, че получателите на средствата са разнообразни.

„От една страна, има индивидуални притежатели, които ще получат своите токени веднага. След това има значителна сума Bitcoin, която ще бъде изплатена на фондовете за вземания“, посочва Аяр. "След това тези фондове ще трябва да ги разпределят между своите ограничени партньори, поради което целият процес може да отнеме известно време. Това ще добави времеви елемент към въздействието върху цената".

Макроикономически насрещни ветрове зад спада на Bitcoin

Струва си да се отбележи, че има и много други причини за последните спадове на криптовалута №1. Тя имаше зашеметяващо рали по-рано тази година, като надхвърли 70 000 долара покрай одобрението на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ на първия спот Bitcoin ETF. Но инвеститорите остават обезпокоени на фона на отлива от тези борсово търгувани фондове и значителните ликвидационни операции на пазара. По-широката макросреда също кара инвеститорите да са неспокойни.

По-рано този месец Федералният резерв обяви, че планира да намали лихвените проценти само веднъж през тази година, което е значително по-малко от многократните намаления, които беше обявил по-рано. Криптовалутите, които по своята същност са волатилни, са особено чувствителни към промените в лихвената среда.

Бътърфил от CoinShares коментира, че новата прогноза на Фед за лихвените проценти е сред "вероятните виновници за неотдавнашния спад на цените" на криптовалута №1.

„Това, заедно с други въпроси, вероятно ще натежи на цените през летните месеци с по-малък обем", казва Бътърфил. „Въпреки това, фундаменталната инвестиционна обосновка остава в значителна степен непокътната".