Криптопазарът изглежда неспокоен на фона на масовите разпродажби на Bitcoin от германското правителство, както и опасенията за огромни ликвидации от страна на кредиторите на несъществуващата борса Mt. Gox. Въпреки това, ако се погледне отвъд тези проблеми, се разкриват обещаващи перспективи, подкрепени от макроикономически фактори и устойчиво поемане на риск на традиционните пазари.

Кралят на криптото претърпя резки загуби по-рано този месец след новината, че фалиралата криптоборса Mt. Gox ще започне да изплаща загубите на клиентите си за над $8,5 млрд от началото на юли. На този фон дигиталният актив поевтиня в понеделник следобед, тъй като германското правителство продължи да прехвърля активи на стойност над 900 млн. долара от своите крипто авоари, според блокчейн данни

Цената на BTC е в критичен период през последните две седмици, като на 5 юли падна до $53 600, което е първият път от февруари насам, в който активът се търгува под $54 000. Към днешна дата се отчита, че Bitcoin се е понижил с над 17% през последния месец, предизвиквайки разгром и в широкия криптопазар.

Общата картина обаче остава бича, което означава, че след като ходовете от Германия и кредиторите на Mt. Gox се изчерпят, пазарът може да осъществи впечатляващо възстановяване. След бурен ден на търговия цената на BTC привидно намери равновесие при $57 000, където се търгува в момента на публикуване на статията.

Оставащият оптимизъм изглежда се движи от нарастващите надежди за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Подобен ход може допълнително да стимулира търсенето на рискови активи. От началото на тази година по-слабите от очакваното данни за индекса на потребителските цени предизвикаха приток на средства в спот ETF-ите за Bitcoin, което повиши пазарната му стойност.

Пазарът на алткойни с голяма капитализация е в зелено - гледка, която не сме виждали от известно време. SOL се повиши с почти 8% през последния ден, катерейки се към ключовото ниво от $150. ADA също се търгува с 6% ръст, а Ether успя да си възвърне нивото от $3 000, след като нарасна с близо 5%

Комисията за ценни книжа и борси (SEC) наскоро одобри критични промени в правилата, за да позволи на борсово търгуваните фондове да търгуват със спот Ethereum.Окончателните решения за ETF трябва да бъдат взети по-късно това лято и ще бъдат от ключово значение за ново крипто рали.