Кралят на криптото не е достигнал върха на текущия си цикъл на поскъпване и е вероятно да надмине най-високото си ниво за всички времена тази година, според доклад на CCData, публикуван във вторник.

Биткойн достигна исторически връх от над $73 700 през март, но оттогава се търгува в диапазон между приблизително $59 000 и $72 000.

Движението към рекордния връх през март до голяма степен беше движено от одобрението и пускането на борсово търгуваните фондове (или ETF) за Биткойн в САЩ през януари. Към днешна дата те са привлекли нетен приток от около 14,41 милиарда долара, според CCData.

ETF позволяват на инвеститорите да купят продукт, който проследява цената на Биткойн, без да притежават я притежават. Привържениците на криптото твърдят, че това е помогнало за легитимирането на този клас активи и е улеснило включването на по-големите институционални инвеститори.

„Цикълът“ на Биткойн се отнася до периода от време, в който дигиталната валута се изкачва до нов рекорден връх, след което пада отново, за да влезе в мечи пазар или „крипто зима“. Тези цикли – три от които вече са преминали след пускането на Биткойн – са склонни да следват подобен модел.

Те са съсредоточени около т. нар. халвинг, по време на който наградата за копачите пада наполовина, намалявайки предлагането на Биткойни на пазара.

Събитието обикновено се случва месеци преди Биткойнът да достигне исторически връх. Настоящият цикъл обаче е различен. Биткойн се повиши до последния си рекорд, преди да халвинга поради оптимизма около ETF в САЩ.

Тъй като биткойн търговията е в диапазон след най-високата си стойност за всички времена, мнозина се съмняват дали криптовалутата е достигнала върха на текущия цикъл.

От CCData посочват, че според историческите тенденции халвингът винаги е предшествал период на ценова експанзия, който може да продължи от 366 до 548 дни.  „Това се случва преди да се достигне нов ценови връх, като всеки халвинг преживява по-дълъг цикъл от предходния, поради узряването на класа активи и намалената волатилност.“

Последният халвинг беше на 19 април тази година, така че тези исторически времеви рамки все още не са изтекли.

„Освен това наблюдаваме спад в трейдърската активност за близо два месеца след предишните халвинги, което изглежда отразява този период. Това предполага, че настоящият цикъл може да се разшири допълнително до 2025 г.“, казват от CCData.

Анализаторите признават, че „влиянието на институционалните участници в индустрията“ в настоящия цикъл е „променило предишните тенденции“. Те добавят, че е вероятно да има ниска търговска активност през третото тримесечие – което от своя страна може да предполага по-странично ценово действие.

„Въпреки това, данните и предишните тенденции са достатъчно силни, за да подскажат, че всяко странично движение на цените е временно и е вероятно да пробием предишните върхове още веднъж преди края на годината“, се казва в доклада на CCData.

В него се посочва още, че целта на предстоящото пускане на ETF за Етериум в САЩ и други подобни продукти по света „е да донесе допълнителен капитал, ликвидност и търсене в тези активи“.

CCData подчертава и друга ключова точка в историческите данни, за да подкрепи тезата си - поскъпването на Биткойн се случва за кратък период от време. Например, в цикъла от 2012 г. 91,4% от общото увеличение на цената на Биткойн - от халвинг събитието до рекордно високото ниво - се случва през четирите месеца преди пика на цикъла. Този дял от увеличението на цените е 78,8% и 71,5% през четирите месеца преди съответните рекорди от циклите през 2016 и 2020 г.

„Подобно параболично движение предстои в настоящия цикъл“, казват от CCData.