Водещият доставчик на киберсигурност CrowdStrike е претърпял сериозен срив в петък, съобщиха от компанията за NBC, което стои в основата на множеството съобщения за отказ на ИТ системите, засегнал всевъзможни индустрии по целия свят.

Прекъсването е резултат от проблем с последната актуализация, съобщиха от компанията, добавяйки, че в момента са в процес на спирането ѝ в глобален мащаб. Потвърждението дойде след лавина от съобщения за технически проблеми.

Малко преди него Microsoft обяви, че облачните ѝ услуги са възстановени в по-голямата си част, след като претърпя прекъсване, засягащо приложенията на компанията в САЩ. Не е ясно дали това прекъсване е свързано с актуализацията на CrowdStrike, но е засегнал директно Windows системите по целия свят, като лаптопите са показали екран за грешка, известен като „син екран на смъртта“.

„CrowdStrike е наясно с докладите за сривове на хостове с Windows, свързани със сензора Falcon“, коментират пред CNBC от компанията.

Акциите на CrowdStrike се сринаха с 20% в предпазарната търговия в САЩ. Microsoft пада с 2,5%

Авиокомпании, радио- и телевизионни оператори, телекомуникационни доставчици и банки са сред многото предприятия, които съобщиха за проблеми в петък, въпреки че не стана ясно веднага какво е причинило всеки един от тях.

Лондонската фондова борса също обяви, че се разследват технически проблеми с нейната новинарска услуга RNS, а Sky News, собственост на компанията майка на CNBC Comcast, временно не излъчваше в петък сутринта.

Германският застраховател Allianz съобщи, че услугите му са били повлияни от ИТ прекъсването и работи за минимизиране на ефекта върху клиентите и операциите.

Междувременно летища по целия свят съобщиха за закъснения в резултат на технически неизправности, а някои самолети бяха приземени. Летищният орган на Испания AENA предупреди пътниците да очакват закъснения в петък заради „инцидент в компютърната система“, а британската Ryanair заяви, че изпитва смущения в резултат на ИТ срив, причинен от трета страна. Тя посъветва пътниците да пристигнат на летището поне три часа преди планираното време за излитане.

Австралийската телекомуникационна компания Telstra, от своя страна, разкри, че глобални проблеми, засягащи CrowdStrike и Microsoft, са нарушили работата на някои от нейните системи.

„Проблемът причинява известно забавяне на някои от нашите клиенти и ние им благодарим за търпението“, обяви говорител на компанията.

NBC Universal също е засегната от прекъсването на работата на CrowdStrike.

Водещият доставчик на киберсигурност CrowdStrike е претърпял сериозен срив в петък, съобщиха от компанията за NBC, което стои в основата на множеството съобщения за отказ на ИТ системите, засегнал всевъзможни индустрии по целия свят.