Днешните технологии са като вчерашната научна фантастика, а изкуственият интелект, роботиката и пространствените изчисления си пробиват път след десетилетия на спекулации, а след това и на развитие. Но дали всички те дават очакваните резултати? В някои отношения - да, а в много други - не.

Това е типична тенденция, при която очакванията за дадена технология надхвърлят това, което тя действително може да направи в момента. Gartner Hype Cycle нарича това "пик на завишените очаквания", който настъпва точно преди да дойде разочарованието. А ИТ директорите обикновено са на предната линия на технологичното развитие, независимо дали защото са обхванати от вълнение, или защото им се налага да управляват очакванията, когато плановете надхвърлят реалността.

"В известен смисъл сме реалисти, защото осъзнаваме, че всички тези неща имат граници", казва Даниел Узупис, ИТ директор и отговорник по информационната сигурност в Union Community Care, цитиран от специализираното издание CIO. "Трябва да прогледнем отвъд цялата шумотевица, за да разберем каква стойност всъщност носи дадена технология."

Много фактори допринасят за завишените очаквания. Някои технологии попадат в списъка на прехвалените, когато действителните им възможности изостават от това, което потребителите искат да правят. Други - когато изискват твърде много време, усилия и пари, за да работят с пълния си потенциал.

Кои технологии попадат в тази категория към днешна дата? Онлайн изданието разговаря с 10 ИТ лидери какво мислят за това и ето какво казват те.

1. Генеративен изкуствен интелект

Генератиният изкуствен интелект (GenAI) оглавява списъка с прехвалените технологии за втора година, като експертите почти единодушно се съгласяват, че надеждите, свързани с него, надхвърлят това, което той действително е способен да прави. И то значително, поне на този етап.

"Днес има толкова много шум, свързан с генеративния AI, че някои висши ръководители вярват, че той може да бъде широко прилаган, без да разбират напълно тази мощна технология и, което е по-важно, как може да бъде използвана в техните организации", казва Грег Барет, който чрез GMB Consulting предоставя частични услуги за ИТ директори и главни технически директори, както и консултантска подкрепа за висши ръководители.

Други подкрепят това мнение, като казват, че хората твърде бързо внедряват GenAI, без да са сигурни дали технологията ще им донесе възвръщаемост.

"Все още трябва да имате ясна бизнес обосновка и да разбирате какво се опитвате да решите, за да си струва да се занимавате с това", категоричен е Каартик Субраманиан, CISO на Atlas Systems.

Това остава предизвикателство за мнозина. Както установява изследователската компания Gartner, "инвестициите в AI достигнаха нов връх с фокус върху генеративния изкуствен интелект, който в повечето случаи все още не е донесъл очакваната бизнес стойност".

2. Общ изкуствен интелект

Не само генеративната версия на AI изглежда прехвалена. Питър Скавуцо посочва общия изкуствен интелект (AGI) като друга технология, която в момента предизвиква повече вълнение, отколкото би трябвало, като казва, че се чуди дали въображението за това, което тя може да направи (поне в краткосрочен план), не е изпреварило реалността.

IBM описва AGI като "научнофантастичната версия на изкуствения интелект, при която той постига обучение, възприятие и когнитивна гъвкавост на човешко ниво" и казва, че макар и все още теоретичен, той "може да бъде готов да революционизира почти всеки аспект на човешкия живот и работа".

Скавуцо, партньор и главен информационен и дигитален директор на счетоводната и консултантска компания Marcum LLP, както и главен изпълнителен директор на Marcum Technology, засега е умерен ентусиаст.

"Един изкуствен интелект става AGI, когато има когнитивните способности на хората, когато се доближава до начина, по който работят хората, и мисля, че сме далеч от това", казва той.

3. AI като цяло

Източниците са единодушни, че всички различни видове изкуствен интелект - от машинното обучение до обработката на естествен език и големите езикови модели - притежават невероятен потенциал и вече осигуряват революционна възвръщаемост. Но също така отбелязват, че AI осигурява солидна възвръщаемост само в малка част от внедряванията, добавяйки, че много организации имат да свършат сериозно количество работа, преди да усетят значителни, а не само ограничени, ползи.

"Наистина смятам, че AI в много форми е прехвален и има много нереалистични очаквания", казва Робърт Фийлд, главен информационен директор в Ozmosys и член на консултативния съвет на FenixPyre, компания за киберсигурност. "В него има много обещания и много възможности. Но реалността на внедряването е много по-сложна и много по-малко бляскава, отколкото хората говорят в момента. Да, трябва да го приемем, но също така установявам, че трябва да изравним много очаквания."

4. Персонални компютри с AI

По подобен начин Брайън Джаксън, директор на проучванията в практиката на CIO на Info-Tech Research Group, добавя компютрите с изкуствен интелект към този списък с прехвалени технологии.

"Това е толкова ясен случай, в който доставчиците се опитват да наложат нещо, което смятат, че е различно, за да накарат хората да купуват нов хардуер", казва той, признавайки, че те все пак имат основание да го правят. Много ИТ директори са удължили цикъла на обновяване на компютрите, като сега ги подменят на всеки четири или пет години, а не на всеки три години, както беше дългогодишният график.

"Това обаче е доказателство, че компютрите вече са наистина добри", казва Джаксън.

Персоналните компютри с изкуствен интелект имат CPU, GPU и NPU, подбрани за ефективна локална обработка на моделите с изкуствен интелект. Те се смятат за по-бързи и по-мощни, тъй като трябва да осигурят по-добра производителност както при изчисленията, така и при живота на батерията.

Джаксън казва, че такива възможности ще бъдат необходими в бъдеще, но отбелязва, че "до това бъдеще има поне три години". Дотогава той вярва, че използваните днес персонални компютри са подходящи за начина, по който повечето хора използват изкуствен интелект - чрез облачни приложения, а не локално на устройствата.

"Съществуващите компютри разполагат с достатъчно изчислителна мощност, памет и възможности за съхранение, за да можем да ги използваме години наред", добавя той.

5. Всичко и всички от следващо поколение

Узупис от Union Community Care поставя всичко и всички с етикет "следващо поколение" в списъка на прехвалените технологии.

"Какво изобщо означава "следващо поколение"?", пита той и казва, че някои доставчици поставят този етикет върху продуктите си твърде често и твърде свободно, докато други бързат да внедрят тези нови възможности в продуктите си, преди те да са готови за работа. По този начин етикетът "следващо поколение" оставя потребителите да се борят с бъгави технологии.

"Или пък са активирали функции на изкуствения интелект, които никой не е искал, а след това трябва някак да се откажете от тях", добавя той.

Узупис се противопоставя на цялата тази шумотевица около продуктите от "следващо поколение", като използва изпитани техники за оценяване - поглежда под капака, така да се каже, за да определи дали новата и подобрена версия наистина предлага нещо по-добро и дали разходите за ъпгрейд си заслужават стойността, която тя ще донесе.

"Всъщност въпросът се свежда до това: "Дали този продукт дава резултати", казва Узупис.

6. Квантови изчисления

ИТ лидерите признават потенциала на квантовите изчисления, които използват принципите на квантовата механика за извършване на изчисления и в резултат на това са експоненциално по-бързи и по-мощни от сегашния клас компютри. Но те също така казват, че квантовите изчисления са далеч в бъдещето, което обезсмисля днешното вълнение и шумотевица около тях.

"Те все още са на теоретично ниво. За да се превърнат в комерсиална технология, ще са необходими много усилия и още много изследвания", казва Анди Турай, вицепрезидент и главен анализатор в Constellation Research, като добавя, че разходите и ресурсите, необходими за разработване и евентуално пускане на квантовите компютри, само увеличават предизвикателствата за превръщането им в реалност.

"Съществуват толкова много ограничения за изграждането на квантова система от световна класа, че според мен това все още е научен експеримент", казва той.

7. Енергия от термоядрен синтез

Някои също така поставят енергията от термоядрен синтез в категорията на прехвалените технологии, като смятат, че тя - подобно на квантовите изчисления - е по-далеч от реалността, отколкото изглежда за поддръжниците ѝ.

Интересът към термоядрената енергия не е нов. Но той получи тласък с развитието на AI, за който изследователите казват, че може да им помогне най-накрая да доставят енергия от термоядрен синтез, а тя, от своя страна, ще помогне за захранването на гладните за енергия AI системи.

Енергията от термоядрен синтез също така получи тласък в колективното внимание, когато главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман се включи в тази област, подкрепяйки Helion Energy и плановете ѝ да построи първата в света електроцентрала за добив на такава.

"Това ще спомогне за следващия технологичен бум, но няма да е нещо, което ще видим скоро", казва и Скавуцо.

8. Аватари

AI подхранва и друга област, която Джаксън от Info-Tech Research Group смята за прехвалена, а именно понятието за цифрови личности и аватари. По думите му технологията за създаване и използване на аватари е зряла и се справя доста добре. Всъщност цифровите личности вече се използват, макар и с различна степен на приемане от страна на потребителите.

Много хора нямат нищо против да ги обслужва чатбот, но са значително по-малко толерантни към цифрови личности, използвани в развлекателната индустрия, "освен ако няма ясна артистична причина за тях". Това недоверие се засилва още повече от дълбоките фалшификати, където те играят главна роля.

"Начинът, по който компаниите мислят за тези възможности и използването им за взаимодействие с реални хора, е малко пресилен", посочва Джаксън. "Хората казват, че ще създадат свои цифрови близнаци и ще ги изпратят на среща, когато не могат да отидат лично. Но много хора биха отказали подобна среща. Това просто е неприемливо. Разбира се, не казвам, че никога не трябва да се използва тази технология. В нея има огромна стойност. Но мисля, че ще стигнем твърде далеч и твърде бързо, ако това зачести."

9. Метавселена и пространствени изчисления

Въпреки че през последните години шумът около този клас технологии намаля, някои твърдят, че очакванията към пространствените изчисления (независимо дали става дума за добавена реалност, виртуална реалност, разширена реалност или метавселена) все още надхвърлят стойността им - което ги прави достойни за включване в списъка на свръхвисоко оценените технологии през 2024 г.

"Метавселената и AR/VR са технологии, подобни на блокчейн, при които първоначално имаше много шум, но той бързо отшумя и беше изместен от изкуствения интелект", казва Томас Фелпс IV, главен информационен директор на Laserfiche и член на консултативния съвет на SIM Research Institute. "През 2022 г. метавселената зае централно място на една от най-големите технологични конференции, организирана от водеща компания за аналитични проучвания. Миналата година Apple направи голям фурор с Vision Pro. Но след като първоначалният ентусиазъм отшумя, е трудно да се оправдаят значителни инвестиции в технологията, тъй като повечето организации все още не са реализирали устойчиви ползи. Не е лесно да се излезе от нишовите приложения, за да се привлече по-широк корпоративен пазар."

По думите му "някои устройства все още са тромави за работа и неудобни за използване за дълъг период от време", което допълнително забавя приемането.

Други също определят хайпа около метавселената и пространствените изчисления като пресилен, твърдейки, че макар да има някои полезни случаи на използване, цената на оборудването (особено за потребителите) и ограниченото съдържание са попречили на истинското им навлизане.

Тедж Пател, главен информационен директор и вицепрезидент по ИТ в Stevens Institute of Technology, например, казва, че много ентусиасти са говорили за потенциала на пространствените изчисления в образованието, но са установили, че ползите "не оправдават разходите и усилията, свързани с тях". Stevens разполага с лаборатория за XR, но Пател казва, че преподавателите и администраторите са негативно настроени към използването, тъй като разходите за нея надхвърлят ползите, които тя дава, когато се използва.

10. Хуманоидни роботи

Това е друга технология, свързана с AI, за която някои казват, че на този етап е предизвикала повече шум, отколкото съдържание.

„Не се заблуждавайте, хуманоидните роботи са на хоризонта и вече се използват за извършване на някои дейности“, казва Джаксън. „Те са добри в изпълнението на задачи, но идеята, че ще заместят човешките работници остава стремеж, а не реалност. Ние сме в самото начало и никой не разчита на тях да извършват истинска самостоятелна работа".

Рама Донепуди, вицепрезидент и главен информационен директор в Reckitt, е на подобно мнение, като казва, че интересът към хуманоидните роботи едва наближава нивото на шумотевицата. Подобно на Джаксън, Донепуди смята, че технологията е далеч от автономността.

"Мислим си, че ще бъде като във филмите, но все още не сме стигнали дотам. Все още нямаме напълно автоматизирани косачки за трева, а прахосмукачките роботи все още се забиват под дивана", казва той и е категорияен, че когато първите хуманоидни роботи бъдат пуснати в действие, техните възможности няма да отговарят на очакванията.

Въпреки всичко това Донепуди остава заинтересован и развълнуван от потенциала - и се ангажира да бъде ранен осиновител: "Със съпругата ми се разбрахме, че ще купим първия, който излезе на пазара."