Американският технологичен гигант IBM обяви, че е разработил квантов процесор, който, според ръководството на компанията, може да измести конвенционалните микрочипове от много сегменти на пазара в следващите две години.

Процесорът Eagle има 127 кубита - свръхпроводници, които разполагат с много по-голяма производителност от компонентите на стандартните процесор и пренасят информацията в квантова форма.

Класическите компютърни компоненти работят с т. нар. "битове" информация, които могат да имат стойност или 1, или 0. Кубитите (от англ. "qubits") могат да бъдат и 1, и 0 едновременно.

В бъдеще квантовите процесори могат да станат много по-бързи от конвенционалните, но към момента основният проблем за масовото им налагане на пазара е по-сложното производство. Освен това, за да работят нормално, кубитите се нуждаят от криогенни фризери.

Новият квантов процесор на IBM се произвежда във фабриката на компанията в щата Ню Йорк. Компанията очаква да увеличи значително капацитета си за производство на кубити, като в същото време разработва и иновации, които да улеснят тяхното охлаждане и контрол при работа.

Обратно към корените: Технологичните гиганти разработват собствени чиповеНа фона на глобалния недостиг на чипове все повече технологични гиганти предпочитат да не разчитат на външни доставчици и планират производство на собствен хардуер


От IBM обявиха още, че през 2022 г. ще бъде представено следващото поколение квантови процесори Osprey с 433 кубита, а по-късно и Condor с 1121 кубита.

След тази фаза, според американската компания, ще бъде достигнат моментът, в който квантовите процесори вече ще могат реално да се конкурират с конвенционалните. Тяхното надмощие обаче няма да бъде постигнато изведнъж, смята вицепрезидентът на IBM Дарио Гил.

По думите му, в бъдеще част от компютърните системи ще използват квантови процесори, а други ще продължат да работят с конвенционални, в зависимост от задачите и работата, която трябва да вършат.