OpenAI въвежда петстепенна система за класификация, за да проследи напредъка си към AGI.

Критериите включват разговорните чатботове, които са налични днес (ниво 1), до изкуствен интелект, който може да върши работата на цяла една компания (ниво 5), съобщи говорител на компанията, цитиран от Bloomberg.

Между тях, ниво 2 се занимава с решаване на проблеми на човешко ниво; ниво 3 е свързано с агенти, при които системите могат да предприемат действия; а ниво 4 преминава към AI, който подпомага изобретяването.

В представената информация обаче, има един проблем – терминът AGI не се среща никъде в класификацията, отбелязва Fortune.

Дали достигането на ниво 5, когато "AI, който може да върши работата на една компания", е моментът, в който OpenAI претендира за AGI? Ниво 4 ли е, когато AI помага за изобретение, което, да речем, лекува рак? Или на хоризонта има ниво 6? Какво ще кажете за изкуствения свръхинтелигентност или ASI, за който OpenAI говори като за вид система, която би била по-интелигентна от всички хора, взети заедно? Къде е ASI в тази петстепенна скала?

Дори посоченото от OpenAI определение за AGI не се приема универсално от изследователската общност. Не съществува и общоприета дефиниция за интелигентност, което прави проблематично цялото усилие да се опитаме да определим възможностите на AI по отношение на това да бъде "по-интелигентен" от човека.

Миналата година конкурентите на OpenAI от Google DeepMind публикуваха изследователски документ, в който очертаха съвсем различна от тази на OpenAI стълбица на напредъка в областта на изкуствения интелект.

AI, който върши "работата на една компания", не е в този списък. Вместо това там се говори за "нововъзникващ" (включително днешните чатботове), "компетентен", "експертен", "виртуозен" и "свръхчовешки" - т.е. изпълняващ широк спектър от задачи по-добре от хората, включително задачи отвъд човешките способности като декодиране на мислите и предсказване на бъдещи събития.

Изследователите от Google DeepMind подчертават, че все още не е постигнато ниво отвъд "нововъзникващо".

Според OpenAI в момента тя се намира на ниво 1 от своите класификационни нива, но е на прага на достигането на ниво 2, което "се отнася за системи, изпълняващи основни задачи за решаване на проблеми толкова добре, колкото човек с висше образование".

Но колко близо е OpenAI до AGI? Няма как да знаем.

В края на краищата, дори и OpenAI да иска AGI "да е от полза за цялото човечество", те със сигурност се стремят и към ползи за самата компания.

А това изисква добре обмислена стратегия: Например, може би AGI не е част от дискусията, защото терминът е станал толкова „напечен“ в обществените дискусии – тогава, защо да плашим хората? Това е основателна причина да кажем, че компанията е на прага на ниво 2 - тя показва, че не изостават, но и не скачат излишно напред, допълва Fortune.

Макар че петте нива в скалата може да изглеждат като бавно и стабилно изкачване до ниво 5, възможно е OpenAI да държи картите си за AGI в ръката и внезапно да обяви момента "Еврика!", който да ѝ позволи да прескочи едно или две нива, за да постигне AGI.

Когато OpenAI достигне AGI, всичко се променя - в полза на технологичния лидер.

Според структурата на компанията "бордът определя кога сме постигнали AGI. Такава система е изключена от лицензите за интелектуална собственост и други търговски условия с Microsoft, които се отнасят само за технологии преди AGI".

Друг важен детайл, е че към момента бордът на компанията е много по-различен от този, който взе решение да уволни Сам Алтман като изпълнителен директор през ноември 2023 г. С оглед на променената ситуция, кога и дали Сам Алтман, Брет Тейлър, Адам Д'Анджело, д-р Сю Дезмънд-Хелман, пенсионираният генерал от армията Пол М. Накасоне, Никол Селигман, Фиджи Симо и Лари Съмърс, ще решат, че версията на OpenAI за AGI вече е тук – е въпрос, чийто отговор тепърва предстои да разберем.