Главният технологичен директор на OpenAI Мира Мурати заяви, че изкуственият интелект може да помогне за разширяване на човешката креативност, но може и да унищожи някои творчески професии, предава CNBC.

По време на дискусия в колежа в Дартмут за потенциалните последици, които инструментите на OpenAI, като ChatGPT, могат да окажат върху различни индустрии, Мурати беше попитана дали технологита ще може да създава сценарии и филми.

"Със сигурност може да го прави като инструмент", каза тя. "Очаквам, че ще си сътрудничим и това ще накара креативността ни да се разшири".

Инструментите на OpenAI ще "намалят бариерата пред всеки, който мисли за себе си като за креативен", добави Мурати.

Въпреки това тя призна, че инструментите на AI могат да имат потенциално разрушително въздействие върху творческите индустрии.

"Някои творчески работни места може би ще изчезнат, но може би изобщо не е трябвало да ги има, ако съдържанието, което се получава от тях, не е с високо качество", допълни тя.

В крайна сметка "наистина вярвам, че използването му като инструмент за образование и творчество ще разшири нашата интелигентност, креативност и въображение", заяви Мурати.

Ще замени ли AI хората? Зависи кого питате

Когато става въпрос дали генеративните инструменти на изкуствения интелект ще могат напълно да заменят човешката креативност, отговорът обикновено е сложен по няколко причини.

От една страна, генеративният изкуствен интелект се учи по различен начин от хората.

Големите езикови модели, генераторите на изображения и други генеративни инструменти на AI използват мощни алгоритми, за да идентифицират модели в наборите от данни, върху които са обучени, и използват тази информация, за да генерират нови изображения, текст или аудио резултати въз основа на подсказки на потребители.

Но хората все още нямат ясна представа за това как учим, запазваме знания и развиваме креативност, казва Тео Омцигт, главен технологичен директор в Lemurian Labs.

"Ако нямаме математическо или научно разбиране какво създава съзнание или творчество, нямаме механизъм да го внедрим в изкуствена система", обясни той пред CNBC през декември.

Генериращият AI може да бъде разрушителен

До 2030 г. близо 12 милиона работници в САЩ може да се наложи да си търсят нова работа заради генеративния AI, според доклад от месец май на McKinsey Global Institute.

Основните категории работни места, за които се прогнозира, че ще бъдат засегнати, са офис служители, представители на службите за обслужване на клиенти и производствени работници, според проучването.

Но някои представители на музикалната индустрия вече се опитват да изпреварят потенциалното въздействие на AI.

През април над 200 музикални изпълнители, сред които Били Айлиш и Ники Минаж, подписаха отворено писмо, в което призовават за защита срещу "хищническото използване на AI" в тяхната индустрия.

"Някои от най-големите и влиятелни компании без разрешение използват работата ни за обучение на модели на AI", се казва в писмото. "Ако не бъде контролиран, AI ще даде началото на надпревара към дъното, която ще понижи стойността на нашия труд и ще ни попречи да получим справедливо възнаграждение за него", се казва още в писмото.

В Дартмут д-р Джой Буоламвини, експерт по изкуствен интелект и автор на книгата "Unmasking AI", попита Мира Мурати за опасенията на много творци, че работата им се използва за обучение на модели на изкуствен интелект без тяхното съгласие.

OpenAI "дава на хората много възможности за контрол върху начина, по който техните данни се използват" в продуктите ни и потребителите имат възможност да премахнат данните си от набора за обучение, отговори Мурати.

Компанията също така "експериментира с методи за създаване на инструменти, които позволяват на хората да бъдат компенсирани за приноса на данни", допълни още главният технологичен директор на OpenAI.