Инструменти като ChatGPT и Dall-E може и да получават лъвския дял от светлината на прожекторите в момента, но истината е, че истинската звезда в сферата на AI чатбот разработките има съвсем човешки облик – 35-годишната Мира Мурати, главен технологичен директор на OpenAI и ветеран от Tesla, където ръководи разработката на Model X.

Докато светът е едновременно запленен и притеснен от потенциала на ChatGPT, който може да се окаже най-големия пробив в Силициевата долина след iPhone, Мира Мурати и нейният екип са фокусирани върху подобряването на продуктите на OpenAI.

Усъвършенстването на технологията, както и глобалният разговор около нея, вероятно ще продължат още доста време. Междувременно, ето няколко неща, които трябва да знаете за Мурати, селектирани от Fast Company.

От Tesla до OpenAI

По отношение на произхода на Мира Муарти, медийните публикации са разнопосочни.

Според някои тя е родена е в Сан Франциско, Калифорния, като родителите ѝ са емигранти от Индия; получила е бакалавърската си степен по инженерство в Thayer School of Engineering в Дартмут, САЩ.

Според автора на Fast Company Ейнсли Харис, който наскоро се среща Мурати в офиса на OpenAI, тя е родена в Албания.

Мурати напуска страната на 16-годишна възраст, за да посещава Pearson United World College във Виктория, Британска Колумбия, пише той.

Най-сигурното е, че AI треската я връхлита за първи път, докато ръководи разработката на Model X в Tesla, към която се присъединява през 2013 г.

По това време компанията пуска ранни версии на Autopilot – базиран на AI софтуер за подпомагане на водача. Tesla също така работи върху задвижвани от AI роботи за своите фабрики. Това кара Мурати да мисли за други приложения на технологията в реалния свят.

Сам Алтман 9 години по-рано: Най-добрите идеи често изглеждат лошиНаправете продукт, който хората да обикнат, казва основателят на OpenAI

През 2016 г. тя се мести в Leap Motion, за да работи върху система за добавена реалност, която да замени клавиатурите. Като вицепрезидент на стартъпа, отговарящ за продукта и инженерните дейности, тя се надява да направи взаимодействието с компютър „интуитивно като играта с топка“. Скоро обаче осъзнава, че технологията, базирана на VR, все още е далеч от приложението си за масова аудитория.

Докато обмисля следващия си ход, Мурати стига до заключението, че „огромният напредък в технологиите“ ще трябва да играе роля в решаването на най-големите предизвикателства в света. Това я отвежда към OpenAI през 2018 г., където отговаря за внедряването на Dall-E и ChatGPT.

Застъпник на публичното тестване

Докато Google до голяма степен пази изследванията си за AI в тайна в лаборатория, а възможностите на чатбота Ernie на китайската Baidu все още са до голяма степен неизвестни, инструментите на OpenAI са широко достъпни.

Мурати настоява, че тестването на такива продукти трябва да се случва пред широката публика. „Може и да постигнете технологичен напредък във вакуум без контакти в реалния свят, но остава въпросът дали всъщност се движите в правилната посока“, казва тя.

Изграждането на AGI (изкуствен генеративен интелект) единствено в границите на лабораторията, твърди тя, може да предизвика още по-голям обществен шок, когато технологията излезе наяве.

Обратната връзка на хората и включването им в разговора е по-ефективен метод за справяне с всякакви предизвикателства в начина, по който работи Изкуственият интелект, смята тя.

От архитекти до програмисти – как бизнесът използва AI като „трети мозък“ChatGPT предизвика наплив от потребители, които искат да са по-производителни или просто да не изостават с новите технологии

Да заповядат философите

Бързото възприемане на AI чатботовете и бурната дискусия около тях породи нови страхове относно възможностите за злоупотреба с технологията.

Мурати не разглежда конкретни потенциални опасности, но е категорична, че индустрията се нуждае от регулиране. Миналата година тя заяви, че OpenAI разчита на учени в сферата на философията и етиката. „Наистина смятам, че има големи обществени въпроси, които не трябва да бъдат в ръцете само на технолозите“, каза тя пред The Daily Show.

По-рано този месец тя потвърди това пред Time, казвайки, че с развитието на иновациите трябва да се говори и за регулации. "Важно е OpenAI и компании като нашата да вкарат този въпрос в общественото съзнание по контролиран и отговорен начин. Ние сме малка група хора и се нуждаем от още много информация, която надхвърля технологиите“. По думите на Мурати към такива проекти трябва да бъдат привличани както институции и регулатори, така и „различни гласове“ от хуманитарните и творческите науки.


Медийните издатели се готвят за война на авторското право с чатботоветеНадпреварата между традиционните медии и могъщите интернет корпорации навлиза в нов кръг

По-близо до хората

Въпреки че е уверена във възможностите на ChatGPT, Мурати изглежда не споделя интереса на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман към изследване на идеята за съзнателен AGI. Той има усет да генерира заглавия, като се позовава на научнофантастични истории на ужасите, но Мурати характеризира съзнанието като философска идея, а не като научна.

Всъщност тя би искала да преосмисли теста на Тюринг, за да определи дали компютърът може да мисли като човек, за да включи „широк спектър от когнитивни задачи“. Но преди всичко тя иска системите на OpenAI да се учат от реални, живи хора.


Хората харесват измамници, звучащи авторитетно. AI чатботовете умеят товаКое е това, което кара човешките същества да се доверяват на машина, за която знаем, че е ненадеждна?

По-малко шум

Само два месеца след старта си, ChatGPT достигна 100 милиона активни месечни потребители, според компанията за анализи Similarweb. Това го прави най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята. (На TikTok му трябват 9 месеца, за да достигне тези числа, а на Instagram - 2 години и половина.)

Докато компанията се готви да разпространи следващия си голям езиков модел – GPT-4 – Мурати се надява той да предизвика по-малко шум и повече градивна дискусия.

С GPT-4 Мурати вижда шанс за „разширяване на възможностите за хората“, включително за преподавателите, които ще осъзнаят, че генеративният AI е много повече от начин учениците да мамят, когато правят домашните си работи. Вместо това, той може да бъде инструмент, който да помогне за създаването на планове за уроци и да помогне на учениците да учат по нови начини.

"В една класна стая от 30 души всички имат различен опит, различни начини на учене и всички получават основно една и съща учебна програма. С инструменти като ChatGPT може безкрайно да разговаряте с модел, за да разберете дадена концепция по начин, който е съобразен с вашето ниво на разбиране. Това има огромен потенциал да ни помогне в персонализираното образование", казва Мурати пред Time.


5 основни предизвикателства пред навлизането на AI в интернет търсачките Всяка нова ера на технологиите идва с нови проблеми и изкуственият интелект не прави изключение

Еклектични вкусове

Един от любимите филми на Мурати е 2001: Космическа одисея, а моментът, който продължава да я вълнува и да пали въображението ѝ, е дългата сцена с акостирането на космическата совалка на фона на валса на Йохан Щраус „На хубавия син Дунав“, разказва тя пред Time.

Сред любимите ѝ албуми е Paranoid Android на Radiohead. „Не е най-въодушевяващият, но е красив и провокира мисли“, казва Мурати и споделя още, че обича поезията на Райнер Мария Рилке.