Изследователската лаборатория OpenAI, която стои зад изключително популярния чатбот ChatGPT, води преговори за продажба на акциите си в сделка, която оценява компанията на около 29 милиарда долара, твърдят източници на Wall Street Journal.


Това би направило OpenAI една от най-ценните в САЩ стартъп компании, въпреки че генерира малко приходи.


Преговори за закупуване на акциите водят фондовете за рисков капитал Thrive Capital и Founders Fund, твърдят източниците на WSJ. Предложението вероятно е за поне 300 млн. долара за дела на OpenAI , казват те.


Сделката е структурирана като търгово предложение, като така инвеститорите могат да купуват акции и от други съществуващи акционери като служители например.


Новата сделка ще удвои оценката на OpenAI спрямо предишното търгово предложение от 2021 г., когато тя беше около 14 милиарда долара, съобщава още WSJ в публикацията си.

OpenAI вече реализира десетки милиони долари приходи от продажбата на свой софтуер за Изкуствен интелект на разработчици, но някои инвеститори изразиха скептицизъм, че компанията би могла да генерира значими търговски приходи от тази технология.


Окончателна сделка не е постигната и условията могат да се променят, казват източниците на WSJ, a oт OpenAI са отказали коментар за медията.


Серията от продукти, използващи изкуствен интелект, които OpenAI пусна миналата година, привлякоха огромно внимание - сред тях е и програмата за генериране на изображения Dall-E 2, припомня WSJ.


Нов изкуствен интелект на OpenAI създава 3D модели по текст за минути3D моделирането има приложения от Космоса до развитието на метавселената

Ако търговото предложение се осъществи при тази оценка, OpenAI ще бъде един от малкото стартъпи, успели да наберат инвестиции при по-висока оценка на пазара на непубличните компании, където инвеститорите се отдръпнаха от нови сделки предвид миналогодишния разгром при публичните технологични компании.


Microsoft Corp. също е в напреднали преговори за увеличаване на инвестициите си в OpenAI, съобщава WSJ. През 2019 г. Microsoft инвестира 1 млрд. долара в OpenAI и стана предпочитан партньор за комерсиализиране на новите технологии чрез услуги като търсачката Bing и приложението за дизайн Microsoft Design.


OpenAI, ръководена от технологичния инвеститор Сам Алтман, е основана като организация с нестопанска цел през 2015 г., за да провежда изследвания за Изкуствен интелект в полза на човечеството. Сред първоначалните ѝ поддръжници бяха главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск, съоснователят на LinkedIn Рейд Хофман и самият Алтман.


Под ръководството на Алтман OpenAI създаде търговско подразделение през 2019 г., за да може по-лесно да набира пари за финансиране на изчислителната мощност, необходима за обучение на алгоритмите. То предприе по-различен подход и даде по-бърз публичен достъп до своите AI модели, за разлика от по-големите конкуренти като Google на Alphabet Inc., която до момента е популяризирала по-малко технологията си отчасти поради етични опасения.


Трафикът в ChatGPT платформата, на която потребителите получават прилични отговори на прилично сложни запитвания, премина един милион потребители няколко дни след старта си на 30 ноември.

Анализатори в индустрията обявиха инструмента за голям технологичен пробив и потенциална алтернатива на настоящите търсачки в бъдеще, въпреки че самият Алтман признава, че ChatGPT често прави фактически грешки.


Можем ли да вярваме напълно на суперчатботовете?Въпреки възможностите си технологията има да извърви още много път, а дотогава може да се използва от различни зловредни актьори

OpenAI се надява един ден да постигне това, което изследователите на AI наричат "изкуствен общ интелект" или технология, която може напълно да достигне интелигентността и възможностите на хората.

Алтман е казвал преди, че OpenAI няма за цел да бъде придобита или да стане публична, което означаваше, че инвеститорите в нея биха могли да осребряват дяловете си само чрез вторични продажби на акции.


Той заяви, че компанията скоро ще може да генерира до 1 милиард долара годишни приходи, като таксува потребителите и бизнеса, ползващи нейните продукти.