Изкуственият интелект (AI) се превърна в неразделна част от ежедневието ни - от алгоритмите на социалните медии до електронната търговия и навигацията при шофиране.

Въпреки това не всички са съгласни с идеята за толкова силното технологизиране на света, особено чрез тази технология.

Ключът към спечелването на скептиците, смятат от CNN, може да се крие в „три сестри“.

Sophia, Grace и Desdemona са хуманоидни роботи, всеки от които е програмиран на базата на усъвършенстван изкуствен интелект. Най-старата от „трите сестри“ - Sophia, е активирана за първи път през 2016 г. и привлича сериозно внимание, най-вече заради външния си вид. Докато в по-голямата си част изкуственият интелект работи дискретно, без да се вижда, задвижвайки неща като софтуер и смартфони, Sophia е проектирана да изглежда като млада жена и придоби статут на знаменитост като лице на технологията.

През 2017 г. „тя“ беше обявена за шампион в иновациите на Програмата на ООН за развитие. Тя е и първият нечовек, който получава наградата на организацията. През същата година Sophia получава и гражданство от Саудитска Арабия.

Впоследствие към нея се присъединяват още две нейни сестри, като и трите робота са проектирани от Дейвид Хансън, основател на Hanson Robotics.Техните "мозъци" с изкуствен интелект обаче са проектирани от Бен Гьорцел, бивш главен учен в компанията, а сега главен изпълнителен директор на стартъпа за разработка на изкуствен интелект, базирана на блокчейн, SingularityNET.

Бот за игра на Minecraft направи пробив в обучението на изкуствен интелект Изкуствени интелект на OpenAI се е научил да изпълнява сложни последователности от кликвания с клавиатура и мишка само чрез гледане

"AI съществува предимно зад кулисите, под формата на алгоритми, които извършват различни видове разпознаване на образи и са трудни за разбиране от хората", казва Гьорцел пред CNN. "За разлика от тях, целта на тези роботи е да бъдат интерфейс между света на AI и света на хората. Лицето е един от основните начини, по които хората изразяват емоции и се свързват помежду си. Ако имате AI, който можете да погледнете в очите и той да ви се усмихне, това би ви дало субективно усещане за връзка."

Това чувство за връзка може да направи тези хуманоидни роботи изключително полезни в някои случаи.

Гьорцел и екипът му изпробват Grace, която подпомага възрастни хора в ранните етапи на дегенеративни мозъчни заболявания. Според него при тези пилотни тестове учените са наблюдавали "дълбок и ободряващ ефект върху някои много самотни хора". Деменцията може да причини проблеми с краткосрочната памет и той вярва, че роботите биха могли да бъдат подходящи като отговор на повтарящите се искания на болните.


Другата сестра на Sophia - Desdemona, демонстрира съвсем различно приложение на този вид технология.


Getty Images

Тя е член на експерименталната група на Гьорцел Jam Galaxy. Докато ученият свири на синтезатор, роботът импровизира със словесна поезия в отговор на предварително програмирани музикални и културни препратки. Това, според него, е пример как AI може да бъде използван в сферите на образованието и услугите.


И такива примери не липсват. По-рано тази година Музеят на бъдещето в Дубай представи интелигентен робот-гид, наречен Ameca. Роботът, създаден от базираната в Обединеното кралство компания за роботика Engineered Arts, може да отговаря на прости въпроси на посетителите за музея. Лицевите му изражения и физическите му реакции са обезпокоително реалистични.

"Този вид технология се е развила по начин, който доскоро никой не би могъл да си представи", казва Маджид Ал Мансури, заместник-изпълнителен директор на музея, пред CNN. "Целта на Ameca е да пропагандира, да демонстрира технологията. Но сме имали посетители, които се опитват да ѝ задават наистина трудни въпроси с цел да покажат, че хората са по-интелигентни от изкуствения интелект."

Ал Мансури вярва, че роботите, задвижвани от AI, биха могли да намерят приложение в туристическата индустрия, както и при пътуванията със самолет, "и особено като гидове на места, които изискват ориентиране, като болници, университети и търговски центрове".

Смекчаване на скептицизма

Както стана ясно, навлизането на изкуственият интелект кара много хора да се притесняват от рисковете, които носи това за неприкосновеността на личния живот, работните места и връзките между хората.

Изследователите твърдят, че алгоритмите, задвижвани от AI, които се използват за предоставяне на препоръки в социалните медии, могат да създадат "ехо камера", която затвърждава мненията на хората и поляризира обществото. Тъй като технологията се използва за създаване на сложни дийпфейк видеоклипове, други предупреждават за потенциала, който тя има за разпространение на злонамерена дезинформация.

Предоставянето на възможност на хората да си взаимодействат с роботи, които са близки до тях като визия и начин на комуникация може да помогне за хуманизирането на AI и неговото по-широко приемане, смятат експертите.

"При хуманоидните роботи, които се разработват сега, гласът, израженията, усмивките и жестовете са предназначени да ви накарат да се чувствате по-комфортно при взаимодействието с технологията", казва Ал Мансури. "С развитието на AI нараства и нуждата от изграждане на връзка между него и хората. Това е една от причините потребителите да реагират толкова добре на хуманоидните роботи."